Stilren og gennemført klassisk
Brunello di
Montalcino. Celestino Pecci er en sand perle og et mindre domæne, der laver en lækker
krydret Brunello di
Montalcino med stor kraft og intens og vedvarende frugt. Allerede som ung viser den en meget harmonisk side - velafbalanceret, velsmagende med dejlig
syre og smidige men stadigvæk faste tanniner. Vinen lover et langt gemmepotentiale (op til 20 år), hvor den med tiden vil udvikle sig, til en blødere mundfornemmelse. Åbnes den som ung, anbefales dekantering på en bredbundet karaffel. Til vildt, gode bøffer, velkrydrede pastaretter med kød og modne oste.
Druerne høstes i hånden, afstilkes, presses blødt og får 20 dages
maceration og gæring i ståltank med temperaturkontrol. Vinen lagrer i en kombination af forskellige størrelser fade af slovensk eg i 36-40 måneder og yderligere 6 måneder på
flaske.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Celestino Pecci siden 2015. Celestino Pecci er født på en gård nær Sant'Antimo i
Montalcino. Han skulle på kontor, men ville hellere gå vinvejen. I 1968, da vinen ikke var så kendt og jorden billigere, købte han 40 ha. i den højtliggende del af området nord for
Montalcino by, hvor Celestino og hustru Idria efterhånden har opbygget et fint ry for
Brunello efter økologiske (men ikke certificerede) metoder. I dag har datteren Tiziana taget førertrøjen i produktionen.
Markerne er syd-sydvest eksponerede i ca. 350 m.s højde. En placering, der er god for temperaturforskelle mellem dag og nat, som fremmer friskhed i vinene, ikke mindst i varme årgange.
Brunello lagrer ikke mindre end 3-4 år i store og mindre egefade før tapning, og siden på
flaske 1-2 år før salg. "The wines are focused, clean and respectful of
Montalcino tradition. This under-the-radar estate is worth checking out." - skriver Robert
Parker (feb. 2017).
Montalcino ligger på en ca. 550 m. høj bakketop 30 km. syd for Siena, lidt syd for- og tættere på vestkysten end
Montepulciano (Vino Nobile). Der er ca. 1200 ha. vin i et meget bakket landskab med store variationer, men generelt ligger markerne tæt på- og nord for byen højest og køligst, mens terrænet falder gradvist mod syd-sydøst, hvor det største vinareal er. Navnet
Brunello "den lille brune" skyldes, at man før troede, druen var en egen sort, men det er en
klon af
Sangiovese, som er hoveddrue i hele Chianti.
Brunello må kun laves 100% af den.
Vinene har længe været respekteret for kvalitet, men har først fået verdensry fra 1960'erne. Da Autostrada del Sole åbnede tæt på, svandt byens
rolle som gennemfartsby og generelt handelscentrum hurtigt, og den måtte bygge sig selv op igen med vin som kvalitetsprodukt. Det lykkedes i så høj grad, at vinen var blandt de første til at få den strenge DOCG-appellation i 1980, og der er nu ca. 200 dyrkere. Klimaet er lunt for
Toscana med mindre regn end gennemsnittet, og modningsproblemer ses meget sjældent.
Brunello-vinen skal lagre mindst 2 år i egefade og 4 mdr. på
flaske. Lagringen sker ofte i en blanding af små- og store fade, afhængigt af årgangens karakter og den konkrete parcels mikroklima. En balancegang mellem frugtintensitet, saftighed/tørhed og bevarelse af frisk
syre i vinen. Da den lange ventetid på salg, 4 år efter reglerne, kunne give producenterne lommesmerter, indførtes i 1984 Rosso di
Montalcino, som ikke har fadlagringskrav, men stadig kun laves på
Sangiovese. Det har også vist sig at højne kvaliteten af
Brunello-vinen, da der er en mulighed for at deklassere partier af vin, der ikke lever op til de høje krav til- og priser på hovedvinen. Det giver også forbrugerne mulighed for en billigere vin, der har stilen men er mere frugtig og tidligere moden. Der justeres af og til på reglerne. F.eks. skal nye plantninger fra 2016 have en tæthed på mindst 4000 vinstokke/ha., og kravet til
syreniveau for Rosso er sænket, så den kan være mere venlig og åben tidligere.