Frankrig
Klaring
At klare vinen er en vigtig proces i vinfremstillingen. Man bundfælder bl.a. døde gærceller, vinsten og andre rester, der skabes under vinens gæring og lagring , før den klarede vin hældes på fad eller flaske . Idéelt klares vinen naturligt -men det kræver tid og en kold vinter! Men tid er penge, og især daglige vine får både klaring og filtrering for at være sikker på, at vinen på flaske ikke har bundfald (“grums”). Den klassiske metode til klaring bruger friskpiskede æggehvider (typisk 3 æggehvider pr 225 liter fad), men i dag bruges mange andre produkter bruges i dag. En del er baseret på æg (f.eks. tørret æggehvide ), men en del allergikere tåler ikke noget stof med æg i sig. I dag ofte f.eks. andre proteiner, f.eks. kasein og bentonit (baseret på ler). Bl.a. vore vine fra Australien og New Zealand er fremstillet 100% uden ægprodukter. Rødvine behøver i reglen ikke klaring, da vinens tanniner i sig selv fremskynder en klaring -men det kræver tid, så næsten alle vine klares i dag. Hvidvin har mindre tannin og kræver derfor i reglen klaring. Før tapning filtreres vinen i reglen også -nogle vine endog flere gange, især hvis vinen sælges på fad. Enkelte dagligvine tappet i Danmark får 4-5 filtreringer, af og til endog flere.