Italien
Langhe
Langhe er et stort vinproducerende område i bjergene over Tanoro floden ved Alba i det nordvestlige Italien i regionen Piemonte.
Langhe omfatter vindistrikterne som Barolo, Barbaresco, Barbera d’Alba, Dolcetto d’Alba, Diano d’Alba og Nebbiolo d’Alba m.fl. Området er bakket, og faktisk er navnet “Langhe” flertalsformen af Langa, som betyder en lang bakke.
Til rødvinene bruges hovedsageligt Nebbiolo, Barbera, Dolcetto og Freisa. Til hvidvinene er de mest populære druer Favorita, Arneis og Chardonnay.
Den 22. juni 2014 blev Langhe optaget på UNESCOs verdensarvsliste for sine kulturlandskaber, hvilket er et fremragende levende vidnesbyrd om områdets vin- og vinfremstillingstraditioner, der stammer fra en rig historie, og som løbende er blevet forbedret og tilpasset den moderne tid.
Vinene Barolo, Barbaresco og Langhe Nebbiolo laves alle på Nebbiolo-druen. Barolo og Barbaresco kan du gemme i kælderen. Langhe Nebbiolo er den letteste Nebbiolo-vin og er lavet til at blive drukket ung. Den er mere elegant og feminin med finesse og kan drikkes ung pga. en kortere maceration (dvs. udblødning af druer). Der er ingen krav til lagring af en Langhe Nebbiolo, og loven tillader op til 15% andre lokale druer i vinen. Oftest laves den dog på 100% Nebbiolo, og de seriøse producenter anvender oftest druer fra deres Barolo-marker til vinen.
Regionen er præget af kolde vintre og varme tørre somre og – ikke mindst – den kendte efterårs-morgentåge, der ligger som tæppe i dalen hen over området. Den bliver brændt væk af solen i løbet af dagen og hjælper med modning af Nebbiolodruen – og ordet “nebbia” betyder tåge.
Udover Langhe Nebbiolo findes der mange andre vine med navnet Langhe. Det er alle DOC vine: Langhe Rosso DOC, Langhe Bianco DOC, Langhe Chardonnay DOC, Langhe Arneis DOC, Langhe Dolcetto DOC, Langhe Favorita DOC og Langhe Freisa DOC.