Frankrig
Rivesaltes
Landsby nær strandene ved Middelhavet i Roussillon i det sydlige Frankrig , som har lagt navn til en af de mest kendte Vin Doux Naturel, Rivesaltes AOP . Vinen laves som Portvin , dvs. gæringen stoppes med alkohol , mens vinen endnu har en god del af sin naturlige restsødme -Vin Doux Naturel, “naturligt sød vin”. Vinen laves i det meste af Roussillon og omfatter også nogle landsbyer i Corbières og Fitou , som støder op til Roussillon. Vinen gror på stort set alle typer jord, omend granit og skifeer ses mest, ofte bladnet med sand. Der skelnes mellem følgende typer vin: Muscat de Rivesaltes -på druen Muscat (Muscat à Petits Grains eller Muscat d’Alexandrie), en ung, frugtig hedvin , hvor sødme og sprit giver frisk sødme. Knap 4500 hektar med årligt 12-19 millioner flasker. Rivesaltes på andre druer -omend Muscat tillades til Ambré. 3500 hektar med årligt 7-8 millioner flasker. Her laves flere typer: -Ambré (Ravfarvet), på mest hvide druer som Grenache , Malvoisie, Macabeu plus Muscat. Vinen skal lagre mindst 30 måneder med adgang til ilt, så man får et let aldret præg i vinen. En klassisk “Doux Naturel”, som kan kræve vis tilvænning. -Tuilé (teglstensfarvet) -på røde druer, men lagret mindst 30 måneder. Svarer nærmest til Tawny Port og nydes som sådan. -Grenat (granat) -den mørke, kraftige Rivesaltes på 100% Grenache, ikke ulig Maury eller Banyuls Rimage . Skal lagre mindst 3 måneder på flaske før salg. Kan ligne en let Vintage Port. Særlige udgaver ses stadig, f.eks. “Hors d’Age” (uden alder), lagret mindst 5 år (så meget for “uden alder”) og “Rancio”, hvor vinen ved stærk iltning , f.eks. lagring under åben himmel, får en oxideret smag, der kan give vinen noter af tørret frugt, nødder mv. Denne type kan ligne Madeira . Læs mere her!