This website requires JavaScript.
March måneds lektion

Klima

Martin præsenterer månedens tema, som er klima, hvor han går i dybden med vinbøndernes fordele og ulemper i de forskellige klimaer.

Klima

De fleste druer til vinproduktion dyrkes på den nordlige halvkugle mellem breddegraderne 32° og 51° og på den sydlige halvkugle mellem 28° og 44°. I disse to forholdsvis smalle bælter er det overordnede klima optimalt til, at druer kan modne tilfredsstillende og opnå et tilstrækkeligt sukkerniveau samt en passende fysiologisk modenhed. Nord og syd herfor er det henholdsvist for koldt og for varmt. Indenfor de to bælter er der dog væsentlige forskelle på klimaet i de respektive regioner. Klima skal her forstås som en konstant faktor, der ikke ændrer sig fra sæson til sæson, men kan ændre sig over årtier.

Et kontinentalt klima er oftest defineret ved årstider med store temperaturudsving mellem sommer og vinter. Somrene er korte, vintrene er kolde, og temperaturen stiger og falder hurtigt i forår og efterår. Fordelen er at planterne følger den skiftende årstid og giver ensartet knopskydning og blomstring. Ulempen er, at vækstperioden er forholdsvis kort. I kystklimaer er der tendens til mere ujævn knopskydning, da temperaturforskellene mellem sommer og vinter en mindre. En mild vinter kan således være “varm nok” til at vække nogle af vinplanterne tidligt. Middelhavsklima er ligesom kystklima defineret ved forholdsvise lave temperaturudsving sommer og vinter i mellem. Dog er nedbøren koncentreret i vintermånederne, hvilket giver lange tørre somre. Her skal vinbonden arbejde med at tæmme en høj alkoholprocent i vinene.

Du kan læse hele månedens lektion via download-knappen.