Pierre-Vincent Girardin sprang, blot 21 år gammel, ud som selvstændig vinmager med en bemærkelsesværdig og udtryksfuld kollektion i 2017-årgangen. Hans far Vincent Girardin afhændede sin ejendom i 2012 men gemte gode parceller, til sønnen blev klar.
Allerede fra starten havde Pierre-Vincent en klar idé om, hvad han ville gøre anderledes end sin berømte far: Først og fremmest prioritere terroirpræg og mineralitet fremfor tæthed i vinen – de egenskaber der altid har fremhævet Pinot Noir-druens unikke særpræg i Bourgogne og er sværest at efterligne andre steder i verden. Det indebærer typisk forsigtigt brug af nye egefade, fint afmålt udtræk af tanniner o.l. med overpumpning snarere end nedtrykning af faststofferne i mosten under udblødningen, og kun den minimalt nødvendige tilsætning af svovl.
Han anskaffer løbende fade på 465 l., der har en blidere indvirkning på vinen end de traditionelle Bourgogne barriques, og han bruger i stor udstrækning gæring med hele klaser, når stilkene er modne nok, for at fremme umiddelbar saftighed og en mere transparent og mindre muskuløs stil.
Vineriet er topmoderne og bygget med alle de moderne faciliteter og muligheder, der synes tilgængelige, for at skabe den ultimativ perfekte vin. Kælderen er naturligvis temperatur og fugtighedskontrolleret. Ud over vin fra egne parceller har Pierre en imponerende portefølje af vine lavet på købte druer fra top-adresser i Bourgogne. Til trods for sin hurtige succes er Pierre-Vincent Girardin både klar i sin retning og ydmyg over for opgaven.
Pierre Vincent Girardin i Jura
Da Pierre Vincent oplevede en meget lille høstårgang i Bourgogne i 2021, slog han til, da han blev tilbudt at købe nogle druer fra Rotalier i Jura. Stedet havde en stemning af magi over sig. Ifg. Pierre Vincent byder naturen på alt, man kan ønske sig: Bjerge, marker, skove, vinstokke, græsmarker, bakker og klipper – al sammen præget af en stor kompleks biodiversitet med et rigt liv i jorden og på overfladen.
Pierre Vincent var så begejstret for resultatet af sin første Jura-årgang, at han besluttede sig for at udforske området yderligere, og han arbejder nu med at vinificere hver af sine parceller separat. Han følger samme tilgang som i Bourgogne, hvor hver enkelt plot bliver sin egen Lieux Dits og en helt unik vin.
Pierre Vincent drømmer om at kombinere egenskaberne fra de to vinområder, Jura og Bourgogne: At bringe den fornuftige tilgang til naturen, som vinbønderne har i Jura, til Bourgogne, og bringe de metoder til vinfremstilling, som man bruger i Bourgogne, til vinfremstilling af druerne fra Jura. Stilen i Pierre Vincents Jura-vine er præget af hans baggrund og erfaringer fra Bourgogne – og stilen fornægter sig ikke. Det er hver i sær vine enorm friskhed, dybde og koncentration med en frisk og frugtig stil, fremfor oxidativ. Det er burgundiske Juravine, så man nemt kunne tage fejl.
Pierre Vincent råder nu over 4,2 ha i Jura fordelt på 6 lieux dits, hvoraf fire er Chardonnay: “Le Noyer” plus “Les Abeilles” i Rotalier, “Petite Montagne” i Beaufort, “Les Saugettes” i Grusse og to 2 Savagnin parceller: “Le Noyer” og “Le Châtaignier”. Da Pierre Vincent Girardin bringer druerne fra Jura til Meursault ved høsttidspunktet for at vinificere på vingården i Bourgogne, så mister de appellationen Côte du Jura og må deklassificeres til Vin de France.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Pierre Vincent Girardin siden 2019.
Vinene sælges som allokation. Kontakt din sælger for at høre mere.