Når kulden så småt begynder at bide dig i næsen, inviterer vi dig indenfor til en smagfuld portion okseragout med bacon, svampe, timian og kartoffelmos. Du skænker 2016 The Custodian Grenache fra d’Arenberg, McLaren Vale, Australien i glasset og lader varmen brede sig.

 

Ingredienser (4 pers.)

800-1000 gr. oksebov el. okseklump
½ flaske rødvin
4-5 gulerødder
2 store løg
3 hvidløg
½ liter oksebouillon
1 pakke blandet svampe
1 dåse tomatpuré
Bacon
Timian (helst frisk)
Rosmarin (helst frisk)
Laurbærblade
Salt & peber
Citron

Find den store gryde frem

Start med at varme en god sjat olie op i en stor gryde. Du kan både bruge olivenolie og smagsneutral olie. Når olien er godt varm, starter du med at brune kødet (skåret i tern), så du opnår en god stegeflade på alle sider. Herefter tager du kødet op og sætter til side.

I gryden tilføjer du nu løg og hvidløg (skåret i tern), som du gennemsteger godt, til de er karamelliserede. Dette lægger du også til side sammen med kødet. Nu skal der bacon i gryden. Vælg gerne et helt stykke bacon, som du skærer i tern. Når baconen er stegt delvist sprødt, tilføjer du svampene, som du lader stege med, til væsken er fordampet. Tilføj herefter tomatpuré, og lad det stege med i 2-3 minutter. Pas på at det ikke brænder på.

Tilføj nu gulerødderne som du har skåret i tern, og lad dem stege med i 1-2 minutter. Hæld herefter kød, løg og hvidløg tilbage i gryden og tilsæt rødvin (vælg gerne en vin uden for højt tanninniveau f.eks. Pinot Noir eller Gamay), oksebouillon, urter og en smule salt/peber. Retten skal simre i noget tid, så pas på med for meget salt.

Lad det hele simre i gryden under låg i 1 1/2-2 timer til kødet er mørt og falder fra hinanden. I tilfældet af at saucen er lidt tynd, kan du med fordel jævne den en smule eller lade det koge længere.Serveres med spaghetti, kartoffelmos eller polenta.

 

Servér 2016 The Custodian Grenache til din okseragout. Vinens duft er indbydende og krydret. Vinen er perfekt afbalanceret og harmonisk med dyb frugtkarakterer og har tilpas følelige tanniner, men de afbalanceres af en frisk syre.

Om d’Arenberg

d’Arenberg blev stiftet i 1912 af Joseph Osborn, som solgte sin stald af væddeløbsheste og brugte pengene til at købe en vingård. Den mest kendte hest ved navn Footbolt har lagt navn til en af husets mest kendte vine af samme navn, som stadig laves i dag. På samme måde har alle d’Arenbergs vine en sjov historie bag deres utraditionelle navne.

 

Chester kalder sig vogteren (kustoden) af Grenache, efter at mange andre vinbønder hev de gamle Grenache vinstokke op for at skaffe plads til Cabernet og Merlot. d’Arenberg beholdt sine og deraf navnet på The Custodian Grenache.

 


I dag er 4. generation, Chester Osborn, ejer og vinmager. 
Chester har ført vingården til den absolutte top i Australien. Både huset og Chester høster konstant stribevis af flotte anmeldelser og udnævnelser i internationale medier. F.eks. blev Chester i 2018 nævnt som en af South Australias 100 mest indflydelsesrige personer af mediet The Advertiser.

d’Arenberg har flere gange været listet blandt Wine & Spirits Magazine Top 100 wineries. I 2018 vandt d’Arenberg yderligere trofæ for at være “Most distinctive brand of the year” ved Australian Drinks Awards. Vingården blev ligeledes listet på “Top 100 companies” i Business SA Index.

I 2015 åbnede d’Arenberg et kæmpe gastronomisk oplevelsescenter, “The Cube”, og stedet og dets restauranter høster år efter år stribevis af store anmeldelser, som f.eks. “Best dish of the year” i The Advertiser, “Best tourist attraction” i Best South Australian Tourism Awards, og “International Best of Wine Tourism” i Great Wine Capitals Global Network.

d’Arenberg ligger i McLaren Vale – det mest kendte vinområde i Australien ca. 35 kilometer syd for Adelaide, der er hovedbyen i South Australia. Klimaet er Middelhavsklima med varme somre, moderate vintre med en god mængde regn, og med en relativ lav luftfugtighed. Nærheden til havet og dets kølige vinde, der siver ind herfra, gør, at området sjældent oplever frost eller regn under høsten.

Kvalitetsniveauet i d’Arenbergs vine er højt, og du får meget for pengene. Vingården benytter den lidt unikke kurvepresse til alle sine vine – både rød og hvid – og 2/3 gennem gæringen bliver alle rødvine fodtrampet inden de føres til kurvepressen. d’Arenberg er en af de eneste vingårde i Australien til at benytte kurvepresse. Chester indrømmer, at det er en arbejdsintensiv proces, men han vedholder, at det er anstrengelserne værd for kvaliteten af vinene. I perioden frem mod høsten går Chester selv gennem alle marker og smager på druerne. Han beslutter således, hvornår det ideelle høsttidspunkt er for hver enkelt mark.

Huset ejer ca. 150 hektar vinmarker. Ca. halvdelen af domænets marker er beplantet med Shiraz. Huset eksperimenterer og prøver sig hele tiden frem med nye druesorter. De har samlet set 33 forskellige druetyper rundt omkring domænet. De har udover mere velkendte druer, også Verdelho, Graciano og de nok endnu mere ukendte Tinta Cao samt Souzao. Fra årgang 2018 er alle d’Arenbergs egne marker og kælder certificeret økologisk som minimum, og nogle endda biodynamiske.

Se udvalget fra d´Arenberg

Vil du have mere mad-og vininspiration? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Erik Sørensen Vin og få de seneste nyheder, mad-og vinmatch, anmeldelser m.m. Du kan også følge med på Facebook og Instagram.