Hvert år på denne tid inviterer Domaine Zind-Humbrecht til smagning af den nyeste årgang – i dette tilfælde årgang 2022. Direktør Troels Ambo tog turen til Turckheim i Alsace for at besøge vores venner og mangeårige samarbejdspartner og fortæller her om smagningen og sine favoritter.

“Først var jeg så heldig at være inviteret til en lækker frokost hjemme hos Olivier & Margaret hvor også Pierre-Emilie Humbrecht deltog. Her smagte vi bl.a. den nye årgang 2022 af den helt særlige Chardonnay fra Clos Windsbuhl, som kun vi er så heldige at købe. Dernæst en helt fantastisk Pinot Gris fra samme mark i årgang 2017. Hold godt øje – hvis vi får lov, køber vi resten fra deres kælder. Efter den hyggelige frokost smagte vi hele årgang 2022 igennem. Mange store vine med en lækker balance og mineralitet trods den lune årgang. Wow”.

Se udvalget fra Zind-Humbrecht

Et par personlige favoritter var Zind, Sommerberg, Brand, Riesling Roche Calcaire og Volcanique – og Pinot Gris Heimbourg var måske den bedste af sin slags, jeg har smagt  – og så var Hengst Gewurztraminer og Clos Windsbuhl “outstanding”.

Høsten – årgang 2022

”2022 blev et udfordrende år vejrmæssigt for vinbønderne i Alsace. Året startede ud med en flot mængde af skud på vinstokkene i foråret, der fik mange til at spå om en stor høst, men en del tørke ramte senere på sæsonen, så i sidste ende var det markernes beliggenhed, der var afgørende for høstresultatet. Hos Zind-Humbrecht gav marker med kalk- og granitholdig jord oppe i terrænet et flot udbytte, mens udbyttet var noget lavere fra markerne i dalen, som Herrenweg, Roche Roulée og Turckheim.

Til trods for diverse udfordringer, er man stolte over 2022-høst resultatet hos Zind-Humbrecht. Et fantastisk teamwork i både markerne, under høsten, og senere i vineriet har givet et stærkt felt af vine, som Olivier Humbrecht udtrykker det:

 

“All the wines are expressive and show an unsuspected elegance, resulting from a harmonious combination of minerals, good acidity, ripe tannins, and no residual sweetness where it is not necessary.”

 

Om Domaine Zind-Humbrecht

Domaine Zind-Humbrecht i Alsace er internationalt kendt for at fremstille sublime vine af tårnhøj kvalitet med nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Zind-Humbrecht er en af de mest historiske og ældste samarbejdspartnere hos Erik Sørensen Vin.

I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim, og alle Zind-Humbrechts vine har været biodynamisk certificerede siden 2002. Ligesom med økologiske vine må der ikke anvendes sprøjtegifte eller andre kemikalier på mark og i kælder. Herudover er der ifølge den biodynamiske tankegang balance i samspillet mellem marker, menneske og kosmos, og vinbonden tager bl.a. hensyn til månens position i forhold til markarbejde, gødning og høst.

Olivier Humbrecht er ejer og vinmager af domænet. Han er én af de lidt over 400 uddannede mennesker i verden, der kan kalde sig “Master of Wine”. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960’erne og 70’erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace’ bedste parceller på de meget stejle skråninger, efter de var blevet efterladt af bønder, der søgte mod fladere områder.

Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og “Zind” er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.

I følge Olivier kan store vine kun komme fra vinstokke, som vokser i en god levende jordbund, der er dyrket korrekt, hvor rødderne kan optage næring og mineralitet. Her spiller den biodynamiske tankegang en vigtig rolle. Mineralitet i vin er alfa og omega, da den har stor indflydelse på smagen, vinens længde og struktur, fortæller Olivier og fortsætter:

“Mineralitet er et formidabelt tegn på kvalitet, den giver vinen sin unikke karakter, og mineralitet får også ens mundvand til at løbe og giver ultimativt lyst til et glas mere.”

Vil du vide mere om vinene fra Domaine Zind-Humbrecht? Gå på opdagelse på www.eriksorensenvin.dk eller kontakt din vinkonsulent på vin@eriksorensenvin.dk / tlf. 43469900. Du kan også kigge forbi Erik Sørensen Vins butik, hvor vi altid byder på et glas vin.