This website requires JavaScript.
Producent

Domaine Zind-Humbrecht, Alsace

Producent fra Alsace, Frankrig

Om Domaine Zind-Humbrecht, Alsace

Domaine Zind-Humbrecht i Alsace er internationalt kendt for at fremstille sublime vine af tårnhøj kvalitet med nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder.

I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim, og alle Zind-Humbrechts vine har været biodynamisk certificerede siden 2002. Ligesom med økologiske vine må der ikke anvendes sprøjtegifte eller andre kemikalier på mark og i kælder. Herudover er der ifølge den biodynamiske tankegang balance i samspillet mellem marker, menneske og kosmos, og vinbonden tager bl.a. hensyn til månens position i forhold til markarbejde, gødning og høst.

Olivier Humbrecht er ejer og vinmager af domænet. Han er én af de lidt over 400 uddannede mennesker i verden, der kan kalde sig “Master of Wine”. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960’erne og 70’erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace’ bedste parceller på de meget stejle skråninger, efter de var blevet efterladt af bønder, der søgte mod fladere områder.

Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og “Zind” er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.

I følge Olivier kan store vine kun komme fra vinstokke, som vokser i en god levende jordbund, der er dyrket korrekt, hvor rødderne kan optage næring og mineralitet. Her spiller den biodynamiske tankegang en vigtig rolle. Mineralitet i vin er alfa og omega, da den har stor indflydelse på smagen, vinens længde og struktur, mener Olivier.

“Mineralitet er et formidabelt tegn på kvalitet, den giver vinen sin unikke karakter, og mineralitet får også ens mundvand til at løbe og giver ultimativt lyst til et glas mere” udtaler Olivier.

Hos Zind-Humbrecht får gæringen lov at vare længe (et år er reglen snarere end undtagelsen), og vinen lagrer “sur lie” indtil tapning uden hverken klaring eller filtrering. Længden af gæringen bestemmes af vinen, ikke domænet; i biodynamisk fremstilling finder vinen en naturlig balance.

På alle Zind-Humbrechts vine finder du en såkaldt indice-skala, som inddeler vinene i en tørheds-/sødmeskala fra 1-5, hvor 1 er tørrest og 5 sødest.

Zind-Humbrecht’s “indice”system er en konsekvens af Olivier princip om, at vinen “laver sig selv”, når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte markers vejrprofiler, druesorter, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i op til et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme. Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.

Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for indice 5. Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes men dominerer den ikke. For indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.

Produkter fra Domaine Zind-Humbrecht, Alsace

Frankrig

2020 Riesling Roche Roulée, Zind-Humbrecht

Spritnyt
Spritnyt 92 / 100

Frankrig

2020 Pinot Blanc, Domaine Zind-Humbrecht

JamesSuckling 91 / 100
Robert Parker 90 / 100

Frankrig

2020 Riesling Roche Calcaire, Zind-Humbrecht

JamesSuckling 94 / 100
Vinavisen
300,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2017 Gewurztraminer Roche Roulée, Zind-Humbrecht Alsace øko (1)

WineEnthusiast 92 / 100
Decanter 90 / 100
300,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2018 Pinot Gris Rotenberg, Zind-Humbrecht

Oldenburgs Vinguide 19 / 20
450,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2021 Riesling Heimbourg, Zind-Humbrecht

JamesSuckling 95 / 100

Frankrig

2020 Gewurztraminer Turckheim, Zind-Humbrecht

Frankrig

2012 Pinot Gris Clos St.Urbain Grand Cru, Domaine Zind-Humbrecht, Alsace

Robert Parker 94 / 100
WineSpectator 93 / 100

Frankrig

2018 Pinot Noir Heimbourg, Zind-Humbrecht

Frankrig

Zind-Humbrecht 6 fl. blandet Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc og Gewurztraminer

1.900,00 kr. Normalpris

Frankrig

2017 Muscat Roche Roulée, Zind-Humbrecht

Robert Parker 90 / 100

Frankrig

2021 Pinot Gris Roche Roulée, Zind-Humbrecht

JamesSuckling 94 / 100
Spritnyt 89 / 100