I oktober kunne vi langt om længe byde et nyt Brunello-hus velkommen til sortimentet hos Erik Sørensen Vin. Vinkonsulent Mikael Fuglsang, der selv har været forbi vingården i det sydlige Montalcino i Italien, introducerer dig her til Col d’Orcia.

Med Greve Alberto Marone Cinzano ved roret hos Col d’Orcia siden 1973, bliver man som gæst på det smukke estate, taget imod på fineste vis. En meget karismatisk mand, der virkelig brænder for sine vine, sin ejendom og ikke mindst sin vinregion. Der bliver glædeligt fortalt anekdoter, historier og ikke mindst røverhistorier med et stort glimt i øjet, alt imens de skønne vine bliver skænket rundhåndet.

Vineriet ligger lige klods op af den smukke toscanske murstensvilla – passende til en romantisk komedie. Vingården ligger i det karakteristiske bakkede toscanske landskab i den sydlige del af Montalcino med marker op til ca. 450 meters højde. Det er Middelhavsklima med en begrænset mængde regn, hovedsageligt i marts, april, november og december. Jorden er rig på kalk, og de udsættes ikke for frost sent på foråret.

På vingården lægges der vægt på detaljen. Vinstokkene står tæt og giver et lavt udbytte af højkvalitets og højkoncentrerede sunde druer. Druernes modenhed følges nøje og høsten udføres i hånden, og ydermere sorteres druerne på sorteringsbånd, så snart de når vinkælderen. Kælderen er opdateret med state-of-the art teknologi, og lagringskælderen er udstyret med tønder i forskellige størrelser og en kombination af både slovensk og fransk eg.

Brunello’erne er stjernene

Der bliver produceret en del forskellige vine hos Col d’Orcia, men der er ingen tvivl om, at det er Brunello’erne, der er stjernerne. Dog skal man ej forglemme den ”smukke” Rosso di Montalcino, der år efter år er et kanon køb til prisen – en vin-type andre producenter kan ”sjuske” lidt med nogle gange, men her får den alt den kærlighed, den skal bruge til rigtig at vise Sangiovese i sit fineste rød-frugtede udtryk.

Den regulære Brunello er en majestætisk vin, med stor smagsdybde, flot med intensitet og et langt liv foran sig. Den drikkes oftest flot lige ved frigivelse, hvor vinen sitrer af ungdommelig frugt og nerve, og efter et års tid eller to lukker den lidt ned, og her kan man passende give den 5-7 års tid i kælderen og så genbesøge den igen for mere udviklede toner, men den holder flot 15-20 år fra høstår, og endnu mere i top-top årgange.

Col d’Orcia producerer desuden i topår en Riserva ved navn Poggio al Vento. Halvvejs oppe ad Sant’Angelo skråningen over Orcia floden ligger Poggio al Vento marken. Vinden blæser kraftigt her, og årgangene kan derfor variere ret så meget – men når man vælger at flaske vinene, så er det altid smagsoplevelser her i toppen. Vinen er robust, krydret og med stor fylde og intensitet og er bygget til den helt lange bane. Jeg har smagt flere eksempler med perfekte udgaver med 25+ år på bagen, vine der alle sammen havde mere i tanken og på ingen måde var ”trætte”. En perle i samlingen og smagt første gang på anbefaling af en dygtig sommelier på en resturant i Siena – det var hans egen yndlingsvin, og det er gået hen og blevet min ligeså, og ikke mindst min kones.”

Se vinene fra Col d’Orcia

Vil du vide mere om vinene fra Col d’Orcia? Gå på opdagelse på www.eriksorensenvin.dk eller kontakt din vinkonsulent på vin@eriksorensenvin.dk / tlf. 43469900. Du kan også kigge forbi Erik Sørensen Vins butik, hvor vi altid byder på et glas vin.