Har du også lidt svært ved at finde rundt i vinene fra Bordeaux?

Frankrigs berømte vinområde er det største område for kvalitetsvin i verden med ca. 115.000 hektar, der årligt leverer i gennemsnit 650 millioner flasker vin – så der er noget at holde styr på. Lær mere om området og gå på opdagelse i vinene.

Bordeaux – et af de mest kendte vindistrikter især på grund af den berømte 1855 klassifikation der satte navn på de bedste slotte i Médoc og delte dem i de kendte 5 Cru. – og et navn der den dag i dag klinger godt hos kendere af “stor vin”. Bordeaux ligger i det sydvestlige Frankrig ved Atlanterhavet små 300 km. fra grænsen til Spanien og bruges ofte som referencepunkt rundt om i verden for rødvine lavet hovedsageligt på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot. Derudover er de vigtigste druer til hvidvinene: Sémillon, Sauvignon og Muscadelle.

Nye tider i Bordeaux – et område i udvikling

Bordeaux har siden årtusindeskiftet gennemlevet en transformation. Det gælder ikke kun selve Bordeaux by, der er gået fra at være en lidt søvnig by til at blive en destination for livsnydere med bl.a. et nyt restaurantliv, vinbarer og det store vinmuseum “La Cité du Vin” – men også regionens vingårde, som er blevet helt ‘up-to-date’ teknologisk set i kældrene og har taget nye metoder til sig i vinmarkerne.

Mere end nogensinde er mange producenter begyndt at dele vinmarkerne op i mindre stykker, hvor jorden nøje bliver analyseret og druerne efterfølgende vinificeret separat for at få det unikke udtryk frem. Nogle producenter benytter sig af en optisk sorteringsmaskine i kælderen til finsortering af druerne med en laserskanner, der f.eks. kan sortere efter farve, form og størrelse. Flere og flere regioner har fokus på økologi.

65% af vinfremstillingen i regionen er certificeret, hvis ikke økologisk eller biodynamisk, så i hvert fald med en miljørigtig tilgang til vinfremstilling

– citat Bordeaux Magazine.

Bordeaux byder på moderne, koncentrerede, detaljerede og raffinerede vine

I følge James Molesworth fra magasinet Winespectator er resultatet, at de røde vine fremstår mere modne og koncentrerede, end de gjorde for generationer siden. James mener, at vinene er blevet bedre uden at gå på kompromis med deres traditionelle karakter: “They remain true to the qualities that set them apart—their prominent (sometimes austere) structure, their depth of fruit, their savory elements and their distinctive sense of place… Yes, today’s Bordeaux are richer and fuller, but they are also more detailed and refined.”

Bordeaux smagekassen – til dig, der er nysgerrig på området og vinene

Smagekassen med 3 flasker bringer dig rundt i forskellige klassiske distrikter i Bordeaux. Du kan gå på opdagelse i vin fra Margaux, St. Emilion og Lalande de Pomerol. Her er tale om den perfekte begynderkasse, der indeholder følgende vine:

 

Fra Pomerol’s baghave – 2018 Château Mimosas fra Lalande Pomerol

En meget moden, ganske tæt vin med fin kombination af Merlot druens mørke, runde toner af brombær, blåbær og sorte kirsebær og Cabernet Franc’s urtekrydrede, lidt rankere stil. Der er god, balancerende syre og følelige, men polerede tanniner, som kan give rygrad til en del år i kælderen, selv om det kan være svært at holde proptrækkeren væk. Vinen er lavet på 79% Merlot og 21% Cabernet Franc fra 25-årige, manuelt høstede vinstokke, der vokser på ler med grus og et jernholdigt lag under. Mosten gærer i cementtanke, og vinen lagrer 9 mdr. i egefade: 50% nye, 25% 2. års- og 25% 3.års fade. Drikketemperatur 16-18 grader – drikkevindue 2021-2026.

Nabo til to Cru Classé slotte – 2018 Château Siran fra Margaux

Château Siran ligger på Labarde-plateauet i den sydlige del af Margaux, som slottet deler med de to fornemme Cru Classé en 1855 slotte Château Prieuré-Lichine og Château Giscours. Slottet har en ambition om at finde den optimale balance mellem høj frugtintensitet, struktur til lagringspotentiale, saftig og åben tilgængelighed samt den finesse og detaljerigdom, Margaux bør have. Det er lykkedes særdeles godt i 2018. En flok professionelle smagere er enige om, at her er flot klasse uden “Cru Classé”. Vinen består af 45% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot og 11% Petit Verdot, der har lagret i barriques i 12 mdr., 35% nye fade. Man arbejder efter reglerne i “Haut Valeur Environmentale”, der fremmer biodiversitet og bæredygtige produktionsmetoder. Der bruges ingen kemiske midler i markerne, alt markarbejde er manuelt, og flere parceller drives helt økologisk som forsøg. Drikketemperatur 16-18 – drikkevindue 2021-2031.

Saftig Merlot bombe – Château Côte Baleau 2018, Grand Cru Classé fra Saint Emilion

En meget moden årgang for slottet, præget af en sent-høstet, yppig men blød og elegant frugtstil. Dyb granatrød med duft af blomme, kirsebær, lakrids og tør chokolade. Toner af orangeskal, brombærkonfit, tørret figen og lidt ristet eg i en vedholdende, allerede ret åben smag. Tanninerne kan afrundes ved yderligere udvikling 10-15 år. i 2018 er vinen sammensat af 90% Merlot og 10% Cabernet Franc og lagret i 20% ny eg. Drikketemperatur 16-18 grader – drikkevindue 2021-2028.

Er du nysgerrig på vinene fra Bordeaux Erik Sørensen Vins sortiment?

Så kontakt os på vin@eriksorensenvin.dk, tlf. +45 43 46 99 00 eller se mere her på webshoppen.