Italien
Barbaresco
Barbaresco er en af de store vine fra regionen Piemonte – og navnet på byen, hvor vinen fremstilles. Området ligger stik øst for Alba, som Barolo ligger syd for. Vinen laves i et noget mindre område – hele eller dele af 4 kommuner, hvor Barbaresco og Treiso er de vigtigste.
Barbaresco går for at være “dronningen”, hvor Barolo er “kongen” af Piemonte. Både Barbaresco og Barolo fremstilles 100% på druen Nebbiolo. I stil er vinen generelt lidt lettere og blødere end Barolo og kan nydes hurtigere. Dog afhænger alt af leverandøren af vinen.
Som lovkrav må høstudbyttet maximalt være 56 hl/hk, alkohol skal minimum være 12% naturlig (vinen holder dog i reglen 13% eller ofte mere) og lagre i mindst 26 måneder, heraf 9 i beholder af eg, Riserva mindst dog 50 måneder, heraf mindst 9 måneder i eg. Vinen kan også sælges som Barbaresco + Cru (marknavn). I dag er alle skråninger navngivet og klassificeret, gode Crus såvel som mindre gode. For at have Cru navn skal udbytte være 10% lavere (maximalt 50,4 hl/hk) og holde mindst 12,5 % alkohol.