This website requires JavaScript.

Bundfald

Bundfald er et naturligt biprodukt af vinfremstilling og ældningsprocessen, der kan forekomme i både rød- og hvidvin.

I hvidvine (og af og til rosé- og mousserende vine) tager bundfald oftest form af små krystaller, der falder til bunden af flasken eller klæber til undersiden af proppen. Disse krystaller kan ligne sukker eller glas, men det er harmløst forekommende syrekrystaller, kendt som “tartrater”). Disse krystaller dannes under vinfremstilling ved lave temperaturer, hvorfor de er særligt almindelige i hvidvine, der er blevet nedkølet.

I rødvine er bundfald en kompleks blanding, der inkluderer brugte gærceller, rester af druemateriale og polymerer – lange molekylære kæder lavet af pigmenter, tanniner og andre phenoliske forbindelser. Disse polymerer dannes efterhånden som en vin ældes, så mange rødvine akkumulerer bundfald, når de bliver ældre. Visse vine – især Bordeaux, Vintage Port og andre stærkt koncentrerede rødvine – er berømte for at danne betydelige mængder bundfald, når de ældes.

Bundfald er ikke skadeligt og påvirker ikke vinens smag negativt. Det er ofte et tegn på, at vinen er lidt ældre eller ikke er blevet filtreret eller stabiliseret i samme grad som nogle kommercielle vine. Mange vinentusiaster betragter bundfald som et positivt tegn på, at vinen er blevet lavet med minimal indblanding og kan repræsentere en mere “naturlig” vinproduktion. Men hvis man får det i munden, kan det dog forringe den behagelige vinoplevelse. Derfor bør vine med bundfald dekanteres forsigtigt, inden den serveres.

Relaterede produkter

Italien

2020 Montebello Chianti Classico, Gran Selezione DOCG, Tolaini