Naia's topvin fra historisk gamle vinstokke. Farve som tørret halm. Et massivt indtryk af koncentration allerede i duften med mørktonet krydderipalet, moden melon, pære og mango. En diskret men vedholdende minttonet syre spiller i baggrunden. Tæt og vedholdende smag med diskret fornemmelse af træfad. Kan udvikle sig yderligere. Vil man drikke hvid til hvad som helst, er dette en vin, der kan sætte sig igennem.
Fra årgang med moderate temperaturer, lav regnmængde og meget lang modningstid for de 80 til 130-årige vinstokke. Nogle var velvoksne inden 1. verdenskrig..... Lang, kold udblødning før presning og gæring 100% i egefade. Også lagring 100% i eg, let- og medium toastede franske fade, 1. - 3 år gamle, med jævnlig batonnage / omrøring i 7 mdr.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Bodegas Naia siden 2019. Bodegas Naia blev grundlagt i 2002 i landsbyen La Seca, Valladolid, der er kendt for Verdejo af høj kvalitet, og som mange anser som en grand cru i Rueda. Vingården blev grundlagt på ideen om at lave fantastiske hvidvine, og det især fra meget gamle vinstokke af Verdejo-druen på den originale klon, som er netop her.
Naia ejer selv 23,5 hektar marker, hvoraf 20 ha. er med vinstokke over 40 år. Langt det meste er Verdejo plus et mindre areal med Sauvignon Blanc og Viura. Herudover er der opbygget faste relationer med andre, lokale dyrkere, som leverer en del af druerne til topvinen fra deres ekstremt gamle marker.
Husets marker ligger mellem 700 og 800 m. over havets overflade. Nogle af vinstokkene er fra før vinlusen Phylloxera hærgede Europa, og disse gamle vinstokke har meget lave udbytter men giver til gengæld en fantastisk koncentration. Kombinationen af markernes høje beliggenhed og kontinentalklimaet giver jævnlige variationer i temperaturen - både mellem dag og nat og set over året som helhed - her næsten 50 grader. Disse vækstbetingelser kombineret med fuld sol og ret høje dagtemperaturer i eftersommeren, er vitalt for kombineringen af modenhed og syre i druer.
Al høst foregår om natten for at holde druematerialet køligt, og de fleste druer høstes i hånden for at sikre, at kun de drueklaser, der er optimalt og ensartet modnede, høstes. Vinmager Laura Sanz anvender koldgæringsteknikker, der giver mere koncentration til drueskaller og druekød, hvilket i sidste ende skaber mere aromatiske vine, og ved at lagre vinene med bundfald tilføjes der dybde og struktur til vinen.
De fleste vine gærer i rustfri ståltanke, men Laura anvender også større franske egetræsfade til de bedste vine for at runde dem af og give dybe og kompleksitet. Takket være det utrolige håndværk og kærligheden til Verdejo-druen skaber Bodegas Naia karakteristiske vine fra regionen og vine, som er blandt nogle af verdens bedste hvidvine. Vinene høster ofte ros hos internationale anmeldere, og i 2025 cementerede Tim Atkin & Beth Willard vingårdens niveau i deres Rueda 2025 rapport, hvor vinmager Laura Sanz blev udråbt som "Young Wine Maker of the Year" og fik tildelt Medal of Excellence-prisen.
Rueda er blevet et af Spaniens mest højprofilerede hvidvinsområder med ca. 13000 ha. i den nordlige provins Valladolid. Cantabriabjergene, lige nord for, lukker for det meste af den maritime indflydelse fra Biscayabugten, så klimaet er mest kontinentalt, hvilket forstærkes af markernes høje beliggenhed. Jorden er meget næringsfattig og dræner vand glimrende.
De bedste områder er tæt på Dueroflodens sydbred, hvor der er mest kalk i jorden. De er bedst, fordi jordbunden egner sig særligt godt til druen Verdejo, hvis vine har høstet så stor anerkendelse, at arealer i de seneste ca. 30 år er vokset fra 50% til 85% af arealet. Det er en meget aromatisk drue, ofte med urtede og nøddeagtige associationer, der er god til at give udtryk for mineralitet i jordbunden. Den har et fint syreniveau og kan bruges til både lettere og mere potente, fadlagrede vine med et godt udviklingspotentiale. At den knopskyder ret sent er en fordel ved risiko for forårsfrost. Den er i princippet følsom for svampeangreb, men i de tørre højder giver det sjældent problemer. Dens ret høje indhold af glycerol giver en rund fornemmelse i munden, der afbalancerer syren. Tanninindholdet er ret lavt, hvor det ikke tilføres af fadlagring. Appellationen "DO Rueda" kræver 50% af druen i vinen og "DO Rueda Verdejo" mindst 85%. Der dyrkes også mindre mængder af andre druer, mest Viura og Sauvignon Blanc.