Frankrig
Central Otago
Vigtigt nyt vimråde i New Zealands sydø med nogle af Verdens sydligst liggende vinmarker (omkrng den 45. breddegrad, omtrent som Bordeaux i Frankrig ). Central Otago er den indre del af Otago provinsen omkring byen Queenstown (5000 indbyggere). Klimaet er fastlandsklima, da området er i læ fra fugt og vind fra havet -som måske eneste sted i New Zealand . Vintrene er ofte bitterligt kolde, men sommeren er varm (ofte 30 grader eller mere) og tørre. De første vinstokke blev plantet i 1860erne under Guldfeberen, men få overlevede til 1900-tallet. I 1993 var her blot 20 hektar vin, men det steg dramatisk, da Verden fik øjnene op for New Zealands Sauvignon Blanc. Det var dog ikke Sauvignon, som Central Otago blev kendt for, men den røde Pinot Noir, en druetype, som notorisk har haft svært ved at finde egnede vinområder. Queenstown ved Wakatipu søen, som har en vigtig rolle i “Ringenes Herre”. Det indre af Otago har et fastlandsklima med bidende kolde vintre og tørre, hede somre, der kan modne Pinot Noir så godt som i Bourgogne . Central Otago er ofte kraftig -i reglen mere alkohol og fylde end Bourgogne- men med ren pur Pinot aroma . Den vil ofte lagre glimrende. De mest kendte områder i Central Otago er: Bannockburn, nær turistbyen Queenstown, er måske mest kendt. Tørre og varme somre og mange tuister er en af årsagerne til vinens store ry. Jorden er i reglen sandet. Bendigo tæt på Dunstan søen har et lignende klima og lignende vine. Gibbston har et køligere klima og ligger i snæver dal lang Kawarayu floden omgivet af høje bjerge. Andre områder er Wanaka, Cromwell -det største område i Central Otago- og Alexandra Basin. Gibbston Vineyards var en tidlig pioneer, som blev fulgt af andre, bl.a. Valli og Felton Road, Fra 1700 hektar leveres årligt ca. 10 millioner flasker, mest Pinot Noir, men også Chardonnay , Pinot Gris , Riesling mv.