Chile
Chile
Et langt, smalt land på vestkysten af Sydamerika (5000 km fra nord til syd!), der har potentialet til at levere nogle af Amerikas bedste vine. Årligt leveres der omkring 500 millioner liter, ca. 1/4 af naboen Argentina . Vinen gror i et bælte mellem kystbjergene og Andes-bjergene, der her har de højeste tinder i Amerika. De fleste marker ligger i Central Valley, der strækker sig 300 km sydpå fra hovedstaden Santiago og omfatter underområder som Maipo, Rapel og Maule, der igen har underområder, bl.a. Villa Alegre. Mod nord ligger Aconcagua -lunt- mens Casablanca tættere på havet er køligere. Længst mod syd ligger det kølige Bio-Bio, der hidtil har leveret konsumvin (af Pais Mission), men nu også leverer bedre vin. Som i Frankrig og andre lande kommer den bedste vin i reglen fra de små områder. Landet har hidtil kunnet undgå den frygtede vinlus Phylloxera , dvs. at man kan plante f.eks. Cabernet direkte i jorden uden at skulle pode vinplanten på en neutral rodstok – som man gør det i stort set alle lande i Verden med South Australia som undtagelse. Det gør vindyrkning lidt lettere end i andre lande, og det gør vinen bedre, mener chilenserne! Vinstokken undgår dog ikke alle sygdomme, som rammer vinplanten, men det gør livet lidt lettere. Chile gror alle klassiske druesorter, fra Chardonnay til Syrah . En særlig specialitet er Carmenère, en gammel Bordeaux -drue, der næsten er uddød i Bordeaux.