This website requires JavaScript.

Cognac

Verdens mest berømte destillat af vin (“brandy”). Den laves omkring byen Cognac i Vestfrankrig lige nord for Bordeaux området. Området er som Bordeaux præget af kystklima og leverer store mængder hvidvin af Ugni Blanc (lokalt kaldet Saint Émilion ) samt i mindre omfang Colombard og andre hvide druer. Vinen holder typisk blot 8 % alkohol naturligt, dvs. den er stærkt præget af syre . Vinen destilleres dobbelt i Alambic (Pot Still i engelsk talende lande) til alk.% på ca. 70%, dvs. der sker en stor koncentration af vinen fra 8-9% til 70% -8-9 gange- koncentration af både aroma , syre og de mange andre bestanddele i den oprindelige vin. Her skiller Cognac sig måske ud fra anden druebrændevin fra varmere regioner, hvor basisvinen typisk holder 10-12%, og koncentrationen således er blot 5-7 gange. Herefter lagres Cognac i egefad, historisk eg fra den nærliggende Limousin skov. Det første år eller to lagres de bedste Cognacs i nye fade, siden i ældre fade. Vinen lagres her flere år, minimum 2 år til *** eller VS (3 år hvis Cognac’en skal eksporteres), 4 år til VSOP og 5 år til Napoléon, Extra eller andre premium betegnelser. Hvor længe lagringen varer er afhængig af det enkelte hus. Indtil 1990erne kontrollerede man ikke lagring ud over 5 år, men i dag sælges små mængder Cognac med årgang eller anden angivet alder, f.eks. 20 år. Cognac udvikler sig ganske længe, men har ikke gavn af lagring i mere end maximalt 20 år. Under lagringen sker der en vis fordampning, måske 2-3% årligt -“Part des Anges”, “Englenes Andel”. Selv efter lagring er Cognac’en dog stadig stærk, så i lighed med whisky tilsættes destilleret vand, typisk i flere omgange til en alkohol procent omkring 40. Historisk tilsættes også f.eks. karamelfarve, E150, men desværre ofte også andre tilsætningsstoffer som bl.a. sukkersirup (for at skjule spritsmagen) egechips (for at give egesmag) osv. Cognac er delt i flere regioner, hvor Grande (Fine) Champagne -lige syd for Cognac omkring Ségonzac- anses for bedst, fulgt af Petite Champagne. “Fine Champagne Cognac” er blend af Cognac fra disse to områder med minimum 50% Grande Champagne. Ren Grande Champagne kan legalt sælges som “1. Cru du Cognac”. Cognac domineres helt af en række meget store huse, ofte ejet af multinationale koncerner, som Martell, Rémy Martin, Courvoisier, Hine, Hennessy og andre. Begrebet “slots Cognac” er dog begyndt at brede sig, ikke mindst hos ejendomme i de bedste områder, ikke mindst i Grande Champagne. Cognac fra disse mindre domæner er ublandet og ofte ufarvet. Se f.eks. Cognac Domaine Séguinot “Réserve” 1.Cru

Relaterede produkter

Frankrig

1998 Bas-Armagnac Vintage, Castelfort, Nogaro

800,00 kr. Normalpris

Frankrig

2017 Henri Bonnaud Quintessence Blanc, Palette Cru de Provence

Spanien

2016 Olivier Rivière Eusebio, Rioja

2003 Bas-Armagnac Vintage Castelfort, Nogaro

675,00 kr. Normalpris

Frankrig

1993 Bas-Armagnac Vintage, Castelfort, Nogaro

900,00 kr. Normalpris

Frankrig

1983 Bas Armagnac Vintage, Castelfort, Nogaro

1.100,00 kr. Normalpris

Frankrig

1973 Bas-Armagnac Vintage, Castelfort, Nogaro

1.750,00 kr. Normalpris

Frankrig

1963 Bas-Armagnac Vintage, Castelfort, Nogaro

4.500,00 kr. Normalpris

Frankrig

Bas Armagnac VS, Castelfort, Nogaro

275,00 kr. Normalpris

Frankrig

Bas Armagnac VSOP, Castelfort, Nogaro

350,00 kr. Normalpris

Spanien

2019 Olivier Rivière "Ganko", Rioja Alavesa Cárdenas

475,00 kr. Normalpris

Spanien

2021 Olivier Rivière "Rayos Uva", Rioja viñedo Aldeanueva

Oldenburgs Vinguide 17 / 20
175,00 kr. Pr. Stk.