680,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2003 Bas-Armagnac Vintage Castelfort, Nogaro
Jyllands Posten | 93 / 100 |
680,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Sydvestfrankrig |
Alkohol % | 40% |
Fyldighed | Fyldig |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2003 |
Flaskestørrelse | Helflaske Spiritus |
Varenummer | A2003 |
Beskrivelse
20 år er en fint "sweet spot" for Armagnac: Et aromatisk krydderimix og en associationer til tørrede frugter og nødder. Den er fint afrundet uden at miste den rustikke, stoflige kant, der er et af Armagnac's væsentligste kendetegn. Når man nyder den, kan man tænke tilbage på, at druerne blev høstet, omtrent da Irak krigen begyndte og de sidste af den ikoniske VW boble blev produceret i Mexico.
Armagnac er en spændende drik med et væld af smagsnuancer, og meget ældre end cognac, som den ofte nævnes som alternativ til. Mht. druerne er de nærtstående, men fremstillingsprocessen ligner mere maltwhisky, og den fås i meget gamle årgange. I lagret Armagnac er ofte duft- og smagsindtryk som kandiseret frugt, orangeskal, karamel, vanilje, nødder, dadel, peber og tørrede svesker.
Idéelt serveres Armagnac ved stuetemperatur i et stort rundt glas - det giver både luft til drikken, så duften af alkohol forsvinder og åbner op for drikkens vidunderlige duft af frugt, blomster og brændte toner og krydderier, og samtidig bidrager det med en fantastisk visuel oplevelse pga. drikkens flotte mahogni-farve.
Som drik er Armagnacs fordøjelsesdyder ubestridelige, men lad dig ikke begrænse af kun at nyde den efter en middag. Armagnac gør sig fortrinligt som akkompagnement til et ostebord eller desserter med mørk chokolade.
Armagnac kaldes cognac's fætter. De laves hovedsageligt af samme druer men er ellers ganske forskellige. Armagnac har hjemme i Gascogne i Sydvestfrankrig og er langt den ældste med første, skriftlige reference i år 1310. Omkring 10 druetyper er tilladt, men i praksis er det, ligesom cognac, hovedsageligt Ugni Blanc, Folle Blance og Colombard, basisvinen laves på; plus den meget lokale Baco: en hybrid mellem Folle Blanche og den amerikanske Noah, oprindeligt skabt til at være resistent mod vinlusen, og var meget længe den eneste hybrid-drue, der er tilladt i EU, selv om klimaændringerne nyligt har åbnet for eksperimenter med andre.
Druerne høstes ret tidligt, med en potentiel alkoholprocent på 9-10, for at bevare en frisk syre.
Destillationen sker kun én gang i en lokal "pot-still" kaldet alambique, sammenligneligt med maltwhisky, hvor cognac destilleres to gange. Derfor bliver flere af vinens smagselementer i destillatet, der får en mere rustik, stoflig karakter med en forunderlig frugtighed, selv i meget gamle versioner. Den lagres oftest et par år i delvist nye, toastede egefade og overføres så til ældre, nEUtrale fade i resten af lagringstiden, der kan være årtier.
Lagringsbetegnelserne ligner cognac's: VS, VSOP, Napoléon, XO/Hors d'Age (begge 10 år), men Armagnac fra én årgang er dens særkende. Armagnac vokser fantastisk i kompleksitet med mange år i egefadene, og de gamle årgange er derfor selvskrevne til markering af mærkedage.
Distriktet er delt i: Bas-Armagnac, der har mest lerblandet sandjord med et stort indhold af jern. Det regnes generelt for at give de bedste vine, og er størst. Tenarèze med mere kalksten i lerjord er næststørst og giver en mere fast struktureret drik, der kan have lidt mindre finesse. Haut-Armagnac længst mod øst er lille med mest kalksten i jorden. I produktion er Armagnac en lilleput: ca. 6 mill. flasker / år, hvor der laves ca. 25 gange så meget cognac.
Producenterne er mange hundrede dyrkere, der destillerer egen vin og sælger under eget navn eller til opkøbere. Flere hundrede andre sælger druer til cooperativerne. Negocianter / købmænd køber også lagret vin op for at sælge videre.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Castelfort siden starten af 1980'erne. Castelfort er fra et gammelt kooperativ i Nogaro, som laver både Armagnac og vine. Der er 60 dyrkere med 900 ha. marker tilsluttet. Deres tre alambic's / destillationsapparater hedder Athos, Porthos og Aramis efter "De Tre Musketerer", som naturligvis er en væsentlig del af egnens identitet. Destillatet lagres i egefade fra Gascogne, Vogeserne og Allier skovene; enkelte fade er meget store men langt de fleste på 400 l. De har et stort lager af meget gammel Armagnac med en fin, nuanceret smag.
Jyllands Posten
GODT KØB. Producenten bor i dagens målby, og han producerer armagnac for voksne. Farven er mørkt rav. River i næsen på den gode måde, krystalklar frugt i kernen, noter af honning og karamel, fornem længde. Diskret alkohol. Klassisk og ganske vanedannende; hvem der var Maigret og kunne drikke sådan et glas på blanken formiddag, men det går jo ikke nu om dage.
Relaterede produkter
6dbbc44f8ji
i25vtceqs70micsbj6z6ujrz1ron9ykwm
122dzvo64a4dyt4ynqocni
DKK 000,00
DKK 000,00
rqlex0yp9r
tahvl6xz012lwcme0ot8r3dt581lgwbk
xrmbwhmr4gk2x85jbzdnll
DKK 000,00
DKK 000,00
69kzldvjoyq
t8l0wyjrdho6qpu3yv417vfymmnxfzfoo
6odeuineiej2b0b20b37ym
DKK 000,00
DKK 000,00
6sc1ute680t
7orf4nki8aqy0d42ckfvfrzq3jrs5ub5n
84f6vtcaa59m4k2m3jem5
DKK 000,00
DKK 000,00
yy1h10g520d
nl8u528zifvfo5zmzoadrmsshjltenf8
seyi13xutlv2hwnw0f94q
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
ydde86pditj
67fvn9taqrgh2e276ube94zf5d2303nh
csfllibai7rj0d8tb4p2m
DKK 000,00
DKK 000,00
xndupc4due
66b4434u9l5fxnelu73rsyx2cvo7g5n
ayexfwwsi8wgqai7h5tuh
DKK 000,00
DKK 000,00
y4j2l5jtec7
nutelorarc9cja7kg0kjjsel1s74jib77
o2ff7752ayda2y61mbvzv
DKK 000,00
DKK 000,00
v5vi9smh4nc
b0evsaretpkipk7cug8abiy82oql6zqm
wmdqekxxc1hnru3huv38o
DKK 000,00
DKK 000,00
gc2xeaqegep
ng89zr7diohji9253zboo9boydme53sv
fm182lpicjr9e2c1fouaka
DKK 000,00
DKK 000,00