675,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2003 Bas-Armagnac Vintage Castelfort, Nogaro
Jyllands Posten | 93 / 100 |
675,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Sydvestfrankrig |
Alkohol % | 40% |
Fyldighed | Fyldig |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2003 |
Flaskestørrelse | Helflaske Spiritus |
Varenummer | A2003 |
Beskrivelse
20 år er en fint "sweet spot" for Armagnac: Et aromatisk krydderimix og en associationer til tørrede frugter og nødder. Den er fint afrundet uden at miste den rustikke, stoflige kant, der er et af Armagnac's væsentligste kendetegn. Når man nyder den, kan man tænke tilbage på, at druerne blev høstet, omtrent da Irak krigen begyndte og de sidste af den ikoniske VW boble blev produceret i Mexico.
Armagnac er en spændende drik med et væld af smagsnuancer, og meget ældre end cognac, som den ofte nævnes som alternativ til. Mht. druerne er de nærtstående, men fremstillingsprocessen ligner mere maltwhisky, og den fås i meget gamle årgange. I lagret Armagnac er ofte duft- og smagsindtryk som kandiseret frugt, orangeskal, karamel, vanilje, nødder, dadel, peber og tørrede svesker.
Idéelt serveres Armagnac ved stuetemperatur i et stort rundt glas - det giver både luft til drikken, så duften af alkohol forsvinder og åbner op for drikkens vidunderlige duft af frugt, blomster og brændte toner og krydderier, og samtidig bidrager det med en fantastisk visuel oplevelse pga. drikkens flotte mahogni-farve.
Som drik er Armagnacs fordøjelsesdyder ubestridelige, men lad dig ikke begrænse af kun at nyde den efter en middag. Armagnac gør sig fortrinligt som akkompagnement til et ostebord eller desserter med mørk chokolade.
Armagnac kaldes cognac's fætter. De laves hovedsageligt af samme druer men er ellers ganske forskellige. Armagnac har hjemme i Gascogne i Sydvestfrankrig og er langt den ældste med første, skriftlige reference i år 1310. Omkring 10 druetyper er tilladt, men i praksis er det, ligesom cognac, hovedsageligt Ugni Blanc, Folle Blance og Colombard, basisvinen laves på; plus den meget lokale Baco: en hybrid mellem Folle Blanche og den amerikanske Noah, oprindeligt skabt til at være resistent mod vinlusen, og var meget længe den eneste hybrid-drue, der er tilladt i EU, selv om klimaændringerne nyligt har åbnet for eksperimenter med andre.
Druerne høstes ret tidligt, med en potentiel alkoholprocent på 9-10, for at bevare en frisk syre.
Destillationen sker kun én gang i en lokal "pot-still" kaldet alambique, sammenligneligt med maltwhisky, hvor cognac destilleres to gange. Derfor bliver flere af vinens smagselementer i destillatet, der får en mere rustik, stoflig karakter med en forunderlig frugtighed, selv i meget gamle versioner. Den lagres oftest et par år i delvist nye, toastede egefade og overføres så til ældre, nEUtrale fade i resten af lagringstiden, der kan være årtier.
Lagringsbetegnelserne ligner cognac's: VS, VSOP, Napoléon, XO/Hors d'Age (begge 10 år), men Armagnac fra én årgang er dens særkende. Armagnac vokser fantastisk i kompleksitet med mange år i egefadene, og de gamle årgange er derfor selvskrevne til markering af mærkedage.
Distriktet er delt i: Bas-Armagnac, der har mest lerblandet sandjord med et stort indhold af jern. Det regnes generelt for at give de bedste vine, og er størst. Tenarèze med mere kalksten i lerjord er næststørst og giver en mere fast struktureret drik, der kan have lidt mindre finesse. Haut-Armagnac længst mod øst er lille med mest kalksten i jorden. I produktion er Armagnac en lilleput: ca. 6 mill. flasker / år, hvor der laves ca. 25 gange så meget cognac.
Producenterne er mange hundrede dyrkere, der destillerer egen vin og sælger under eget navn eller til opkøbere. Flere hundrede andre sælger druer til cooperativerne. Negocianter / købmænd køber også lagret vin op for at sælge videre.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Castelfort siden starten af 1980'erne. Castelfort er fra et gammelt kooperativ i Nogaro, som laver både Armagnac og vine. Der er 60 dyrkere med 900 ha. marker tilsluttet. Deres tre alambic's / destillationsapparater hedder Athos, Porthos og Aramis efter "De Tre Musketerer", som naturligvis er en væsentlig del af egnens identitet. Destillatet lagres i egefade fra Gascogne, Vogeserne og Allier skovene; enkelte fade er meget store men langt de fleste på 400 l. De har et stort lager af meget gammel Armagnac med en fin, nuanceret smag.
Jyllands Posten
GODT KØB. Producenten bor i dagens målby, og han producerer armagnac for voksne. Farven er mørkt rav. River i næsen på den gode måde, krystalklar frugt i kernen, noter af honning og karamel, fornem længde. Diskret alkohol. Klassisk og ganske vanedannende; hvem der var Maigret og kunne drikke sådan et glas på blanken formiddag, men det går jo ikke nu om dage.
Relaterede produkter
npsm5zvldg
i41kj6za3mbz7gxyirt87k5c4nbccgukf
f9xz7i3gch4h63vdixcxok
DKK 000,00
DKK 000,00
vjmwcxr7yi
te4djkpjxmhdl62dzztp04iabeiqs8ewm
eg0lfc8mu6r3iymw4o9eo6
DKK 000,00
DKK 000,00
akcqayc3qh
4ogvf6j0jtpst225smqfay475x17rxu9
4d7d0l3v3t7s6rcdj384k
DKK 000,00
DKK 000,00
ibb59ohpmfg
a71lfyoasziljpm6z60id1lb2q2hid3t
fnu1ciyaxipa9h5au4poj
DKK 000,00
DKK 000,00
8d16pynxriu
n66i8zncgj7etwqqks5zgvgo9bnrq8r
f8xj3ecbqh6rrcqojnse2i
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
xy6x36cmaz8
9vz2l0mfhukg46l0idh61gv4enww6vld
mldrr88ey2ofli5zn2m54j
DKK 000,00
DKK 000,00
jk5txpcynpb
sjp3dq03qcht47gpiblna065xey1qpmk9
97unzmg1wtmz9l1ybe8eo
DKK 000,00
DKK 000,00
nato4cgvk9s
zk9ruytos69vfeoggq5y5atd4157t3in
t3tupqceaxms9d17l5dota
DKK 000,00
DKK 000,00
9gt5dmpk34b
zrpzwr88dpcclk879gppa14fmffj62x7r
hwgtv1kjot5wkkqugbat9
DKK 000,00
DKK 000,00
y3n08ap06gp
jix5sfhsxjf950ada6im2a4i5i083ja0x
kviz4axgf9brnpyicfgt2f
DKK 000,00
DKK 000,00