Gamle vinstokke
Gamle vinstokke kan give den bedste vin, men der er ingen lovkrav til, hvor gammel en gammel vinstok skal være. En vinstok leverer i reglen den første vin, når den er 3 år gammel (hvad tyskerne historisk kalder “Jungfernwein”). Herefter stiger udbyttet støt pr vinstok -ofte flere lister for en industriel mark- indtil udbyttet langsomt falder, når vinstokken har passeret de 20-25 år. Herefter vil mange skifte dne ud til en ung vinstok med et højere udbytte. Men vinstokken kan leve meget længere. Mange mener, at vinstokke efter 40-60 år giver sin bedste vin -men meget få klaser druer. Det lavere udbytte kan føre til mere dybde og længde i vinen.
Vinstokken får med alderen stadig dybere rødder, som leverer bl.a. vand til vinstokken. Det dybe rodnet beskytter vinstokken under tørke og afbøder de værste skader under dårligt vejr. Hos Erik Sørensen Vin har vi mange vine lavet af vinstokke over 50-60 år, en del endog over 100 år.