Italien
Grappa
Grappa er en italiensk spiritus fremstillet af kvaset fra vinfremstillingen – dvs. de druekerner, -skal og stilke, der er tilbage fra vingæringen. Den nydes traditionelt som en digestif eller drink efter middagen for at hjælpe med fordøjelsen og forlænge aftenen.
Druekvaset kombineres med vanddamp og opvarmes herefter for at starte destillationen. Her udvindes både alkoholen fra kvaset og dets aromaer – en nøgleegenskab ved Grappa. Faktisk er en god Grappa i stand til at fange essensen af den druesort, der bruges til at lave den, til det punkt, hvor den endda kan udtrykke et genkendeligt terroir (ligesom vin).
Den endelige spiritus er super potent og ingen måde let – i gennemsnit indeholder den 37,5 til 60% alkohol!
Grappa laves oftest af kvaset fra en druevariant, men kvaset kan være fra mange forskellige druer – grønne som blå – og kan komme fra forskellige områder som Piemonte, Veneto og Toscana. Grappaproduktion medfører nul spild og er et perfekt eksempel på en cirkulær økonomi.
Grappa, og f.eks. Marc fra Frankrig, der begge er fremstillet af druekvas, må ikke forveksles med brandy, som fremstilles ved at destillere vin. Mens brandy kan laves overalt i verden, er Grappa sin egen geografiske indikation (G.I.) beskyttet af europæisk lov. Den skal fremstilles 100% på italiensk territorium af kvaset fra druer, der udelukkende er dyrket på italiensk jord.