Frankrig
Kælder
En rigtig, underjorisk vinkælder er ikke nødvendig til opbevaring af vin . Men visse krav skal opfyldes: -Der skal være mørkt, da vinen kan tage skade af lys -det gælder især hvidvin i ufarvede flasker. -Der skal være ro, da vibrationer og rystelser vil ælde vinen før tiden. Altså ingen maskiner i nærheden. Der skal være god ventilation, så der ikke bliver en indelukket og “fimset” atmosfære, der efterhånden kan trænge igennem propperne og give vinen en muggen lugt og smag. Men pas på træk, der også kan ødelægge vinen! Temperaturen må gerne faldet og stige i løbet af året, men ingen pludselige ændringer. Jo varmere vinen lagrer, jo hurtigere udvikler vinen sig. Der skal være en vis fugtighed – helst over 60 procent relativ luftfugtighed – især hvis vinen skal ligge i mange år. Propperne må ikke tørre ud! Der skal være rent, så der ikke dannes mug på flasker og vægge. Af samme grund skal man ikke opbevare kartofler, æbler og lign. sammen med vinen. Dette er kravene til den ideelle vinkælder. Men man kan da udmærket indrette sin “kælder” i et skab i soveværelset, blot man prøver at nærme sig de ideelle forhold så meget som muligt. Gør man det, sker der ikke de større ulykker. De fleste vine er ret robuste – især rødvinene.