This website requires JavaScript.

Maceration

Druer macereres, dvs. man udbløder mosten ved kontakt med skallerne, der giver farve, tannin og andet til vinen. Når gæringen af vinen af slut, vil mange vælge at lade drueskallerne forblive i kontakt med mosten -dvs. maceration- i nogle dage for at få mere duft og fylde. I dag bruges også maceration før gæringen, hvor mosten udblødes koldt.

Maceration carbonique er udblødning under kulsyretryk – en traditionel metode til at skabe vin især i Beaujolais, omend variationer bruges i mange område, ikke mindst i Spanien. Druerne fyldes på tank, som lukkes. Vægten af druerne får skallerne på de nederste til at briste, og mosten kommer i kontakt med skallerne, hvor den naturlige gær på skallens yderside sætter gæringen i gang – dvs. at der skabes vin og kulsyre. Men kulsyren kan ikke undslippe den lukkede tank, hvorfor der kommer endnu mere tryk på druerne, som får gæringen til at gå endnu hurtigere, og i sidste ende eksploderer de resterende hele druer. Efter en kort maceration ledes den umiddelbare juice væk og resten af druerne presses, og de to blandes nu og gærer færdig herfra. Metoden giver en mørk vin med meget frugt, som ofte kan nydes ung og anvendes typisk i Beaujolais. Metoden kan dog også forlænges for at give vin, der kan lagre længere. Der skelnes mellem “maceration semi-carbonique” og “maceration carbonique”. Ved sidstnævnte tilføres kulsyre til den lukkede tank, som derved får druerne til at briste.

Relaterede produkter

Frankrig

2022 Chassagne-Montrachet Chenevottes, 1 Cru, Domaine Borgeot

Italien

2022 Langhe Nebbiolo, E Pira & Figli, Chiara Boschis, DOC

Ikke på lager

Italien

2021 Valpolicella Ripasso Superiore, DOC, Dal Cero

Italien

2021 Rosso di Montalcino, DOC, Tenuta Celestino Pecci

Vinstyrke2 ved Kim Bretov 93+ / 100

Italien

2016 Brunello di Montalcino Poggio al Carro, DOCG, Tenuta Celestino Pecci

International Wine Report 97 / 100
Din VInguide 92 / 100

Italien

2020 Montepulciano d'Abruzzo, Torre dei Beati, Abruzzo

Gambero Rosso
Vinavisen

Italien

2020 Mazzamurello, Montepulciano d'Abruzzo, Torre dei Beati, Abruzzo

Oldenburgs Vinguide 19,5 / 20

Italien

2020 Totma, 100% Pinot Noir, Tenuta Mara, Emilia-Romagna

Frankrig

2022 Off, Côtes du Rhône, Fond Croze

Frankrig

2021 Cuvée Romanaise, Côtes du Rhône Villages, Vaison la Romaine, Fond Croze

Spritnyt 91 / 100
Oldenburgs Vinguide 17 / 20

Frankrig

2022 Rully, Chaponniere, Domaine Borgeot