This website requires JavaScript.

Nebbiolo

Nebbiolodruen giver tanninrige vine med stort lagringspotentiale, og netop Piemonte er kendt for sine vine med meget bouquet; blomme, tobak og krydderier og når man er ekstra heldig, en distinkt trøffelaroma. Piemonte er netop kendt for sine aromatiske og meget dyre hvide trøfler. Nebbiolo er ligesom Bourgognedruen Pinot Noir ekstrem god til udtrykke de specifikke terroirs, den vokser i.
Enkeltmarksvine som f.eks. Cannubi i Barolo er ekspressive og særegne, og derfor meget eftertragtede for vinnørder. Nebbiolo muterer også let ligesom Pinot Noir, og der findes i dag omkring 40 forskellige varianter hvoraf de mest benyttede er Lampia (store klaser med god farve), Michet (mindre klaser og lavere udbytte) og Rosé (lysere farve).
Generelt er vine på Nebbiolo forholdsvis lyse, så man kan ofte forveksle druen med Pinot Noir på farve og kompleks aroma. Det er den intense tanninstruktur, der er den væsentlige forskel på de to druer. Netop tanninerne i Nebbiolo har bevirket, at de store Barolovine historisk har lagret i mange år, før de har været nogenlunde tilgængelige. De traditionelle producenter har typisk brugt store gamle fade, som vinen skulle bruge måske 10-20 år for at opnå en nogenlunde tilgængelig tanninstruktur.
I 1990’erne startede en modernistisk modreaktion, hvor nogle producenter begyndte at bruge nye og mindre fade for at kunne blødgøre tanninerne hurtigere, og dermed få en drikkeklar vin efter 5-6 år. Dette har selvfølgelig noget med økonomisk realisation at gøre, men det startede også en ”krig” mellem traditionalisterne og modernisterne omkring hvad ”rigtig” Barolo skulle smage af.
Piemonte – ved foden af bjerget
Piemonte ligger i det nordvestlige Italien ved foden af de franske og schweiziske alper (navnet Piemonte betyder “ved foden af bjerget”). Det er en af Italiens bedst kendte vinregioner med ikke færre end 42 DOC og 17 DOCG appellationer. Regionen ligger mellem de kolde alper og det varme Middelhav og er præget af kolde vintre og varme tørre somre og – ikke mindst – den kendte efterårs morgentåge, der ligger som tæppe i dalen hen over området. Den bliver brændt væk af solen i løbet af dagen og hjælper med modningen af Nebbiolodruen (ordet “nebbia” betyder tåge). Gastronomisk: Vinene på Nebbiolo er bedst sammen med kraftig og proteinrig mad og gerne med trøfler eller andre svampe. Prøv f.eks til autentisk risotto med braiseret okseskank.

Relaterede produkter

Italien

2019 Barbaresco Cole, Tenuta Moccagatta

Italien

2020 Barbaresco Vie Erte, Cigliuti, DOCG

Oldenburgs Vinguide 19,5 / 20

Italien

2021 Langhe Nebbiolo, Cigliuti, DOC

WineSpectator 90 / 100

Italien

2021 Barbaresco Serraboella, DOCG, Cigliuti, Piemonte

Italien

2022 Barbera d'Alba Vigna Serraboella, Cigliuti, DOC

Italien

2022 Barbera d'Alba Campass, Cigliuti, DOC

Italien

2021 Barbaresco Vie Erte, Cigliuti, DOCG

Italien

2022 Barbera d'Alba Superiore Sarà Camparo, Piemonte

Vinhjernen
91 / 100

Italien

2015 Barolo Ascheri, Tenuta Reverdito, la Morra, Piemonte

Oldenburgs Vinguide 18 / 20

Italien

2020 Langhe Nebbiolo Così DOC, Camparo, Piemonte

Vinhjernen
91 / 100