800,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2021 Barbaresco Serraboella, DOCG, Cigliuti, Piemonte
En vin med både utrolig dybde og flot præcision i smagen. Domineret af mørk, fuldmodne frugt som kirsebær og solbær, bakket op af mineraler, tobaksblade, et strejf af jord og tørrede krydderurter. Tæt bygget med en lang, insisterende smag og et par årtiers udviklingspotentiale. Karaffel et par timer anbefales, hvis den nydes ung.
800,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Druesorter | Nebbiolo (100%) |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2021 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 125021 |
Beskrivelse
En vin med både utrolig dybde og flot præcision i smagen. Domineret af mørk, fuldmodne frugt som kirsebær og solbær, bakket op af mineraler, tobaksblade, et strejf af jord og tørrede krydderurter. Tæt bygget med en lang, insisterende smag og et par årtiers udviklingspotentiale. Karaffel et par timer anbefales, hvis den nydes ung.
Druerne kommer fra 65 år gamle, sydvestvendte Nebbiolo vinstokke, der vokser i 350 meters højde i kalkholdig jord. De macererer og gærer i 15-20 dage i rustfri ståltanke med naturlig gær, før vinen lagrer i 26 måneder på 70% slavonske egetræsfade og 30% franske tonneaux, mestendels ældre fade. Serraboella er den mest berømte cru i det sydlige Neive. Det er en lang bakke med vestlig orientering, der forsigtigt bøjer mod syd og bliver stejlere.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cigliuti siden 2018. Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco's bytårn i det fjerne. "Fratelli"/brødre i navnet skyldes den nuværende ejer Renato's far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960'erne.
Renato Cigliuti var den første til at bruge det gamle navn for området på sin vin i 1970-erne. Domænet har 6 ha. her på kalkdomineret, sydvestvendt skråning i 350 m.s højde. Den høje Guyot-opbinding giver god beskyttelse mod evt. forårsfrost, en passende solindstråling på druerne, holder vinstokkens bladproduktion i ave og udbyttet nede. Efter håndhøst og presning gærer mosten i ståltank med temperaturkontrol og lagrer 20 mdr. i en blanding af halvstore slavonske- og franske egefade. Den ex-jugoslaviske eg, som også kan komme fra Bosnien og Serbien, er traditionelt brugt i området. Den har tætte porer og et moderat tanninindhold, der hjælper til at blødgøre vinen.
Renato, der driver domænet med sin kone og to døtre, har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: de lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær.
I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer gære separat, og cru'ens navn blev nærmest synonymt med vingården. Cigliuti har de bedste placeringer på de stejle skråninger af Serraboella. Nebbiolo og Dolcetto-druerne er plantet mod sydvest i det område, hvor jorden er kalksten og som er mest udsat for solens stråler. Barberadruerne vokser mod sydøst, hvor jorden er silt og ler.
Døtrene, han længe var i tvivl om ville gå ind i dette "mandearbejde", som han så det i sine yngre år, deltager nu fuldt i driften, især i markerne. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering.
Bruce Sanderson/WineSpectator: "The wines are beautiful and expressive."
Antonio Galloni, Vinous: "I have said this now for many years. Cigliuti remains one of Piedmont's truly under the radar estates." (marts 2020).
Barbaresco har ikke nær så lang en vinhistorie som Barolo, selv om der kun er et kvarters kørsel mellem områderne, nordøstpå fra Barolo gennem Albaregionen. Druerne blev før solgt til Baroloproducenter, og starten på områdets egen identitet regnes fra dannelsen af det første kooperativ i 1894. Jordbunds- og klimaforhold er mere ens end i Barolo, og klimaet er lidt lunere og mere tørt. Landskabet er lige så bakket som i Barolo: skråninger i massevis, men arealet er langt under det halve, så produktionen er i gennemsnit ca. 35% af Barolos.
Udover Nebbiolo dyrkes der også Barbera, Dolcetto, Moscato og Chardonnay m.v. Den officielle anerkendelse apellation/DOC kom i 1966, og den "fine" DOCG-betegnelse fik man i 1980. For at beskytte gamle cru's / vinmarknavne mod uretmæssig brug er der nu indført 66 små zoneinddelinger af området. Jordbunden er overalt variationer af grå- og blå mergel med kalk og sand. Vinene skal lagre 2 år; heraf et år i træ. Skal man generalisere, går vinstilen for at være lidt blødere, mere saftig og med knapt så strenge tanniner som Barolo, men der er så stor variation mellem kvalitetsniveauer og domæner, at "kend din producent" er et lige så godt råd her, som andre steder.
Relaterede produkter
sz2cnul7sp
3rp55r8fyfr6opi8b0od16cpry8c7bwt
nnc0lbaocuqcjy7zcoq2i
DKK 000,00
DKK 000,00
n8vv9dh39tm
u6ygowoiab9cvq66rtjn547iri4l54224
y6vmj75etya1zaak57vddc
DKK 000,00
DKK 000,00
z4bzv2uuyy8
lsbgjonwytbqm086emgaorkdsncpsbg4m
pogb7y1666l374nuosd1b
DKK 000,00
DKK 000,00
198axzl8a98i
s6az9ec1oy0x9f8gerwpdt7hlsj4hjq
a00m5p7qd6hex3v0em45w
DKK 000,00
DKK 000,00
m3x6a9rra7
2ybyzpjk40i7xaci5n9x5zac99elvejb
npsv3xhrshj4hfy8vd5ycg
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
2gvyiqpok9e
f0isnoydmsnmf099ws8bceojsbhs3atw
yyb4injqpugrmo5vcc6g
DKK 000,00
DKK 000,00
lkikvhno5af
xmzztkepbrq38vlrea6aujfwhkojrgwq
jhz2a34vzcse4ta6vho9q
DKK 000,00
DKK 000,00
ujor3wwjsdl
tnazta84ak5d4nssyd3wk5le0xwq5qxi
9kka4213z6lbe7r0zevtm6
DKK 000,00
DKK 000,00
bsasfbn8ire
tmp4m8nm36fnqb6bds2c95uguyorbmdm
74kbbgfut08i381b8lles
DKK 000,00
DKK 000,00
gzq418thvga
xh8ijf35w9l7tps1kfrkqkzuo38l125q
ifo7yttgdjmn73h3azru
DKK 000,00
DKK 000,00