800,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2021 Barbaresco Serraboella, DOCG, Cigliuti, Piemonte
En vin med både utrolig dybde og flot præcision i smagen. Domineret af mørk, fuldmodne frugt som kirsebær og solbær, bakket op af mineraler, tobaksblade, et strejf af jord og tørrede krydderurter. Tæt bygget med en lang, insisterende smag og et par årtiers udviklingspotentiale. Karaffel et par timer anbefales, hvis den nydes ung.
Jeb Dunnuck | 97 / 100 |
Vinous | 95 / 100 |
800,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Druesorter | Nebbiolo (100%) |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2021 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 125021 |
Beskrivelse
En vin med både utrolig dybde og flot præcision i smagen. Domineret af mørk, fuldmodne frugt som kirsebær og solbær, bakket op af mineraler, tobaksblade, et strejf af jord og tørrede krydderurter. Tæt bygget med en lang, insisterende smag og et par årtiers udviklingspotentiale. Karaffel et par timer anbefales, hvis den nydes ung.
Druerne kommer fra 65 år gamle, sydvestvendte Nebbiolo vinstokke, der vokser i 350 meters højde i kalkholdig jord. De macererer og gærer i 15-20 dage i rustfri ståltanke med naturlig gær, før vinen lagrer i 26 måneder på 70% slavonske egetræsfade og 30% franske tonneaux, mestendels ældre fade. Serraboella er den mest berømte cru i det sydlige Neive. Det er en lang bakke med vestlig orientering, der forsigtigt bøjer mod syd og bliver stejlere.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cigliuti siden 2018. Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco's bytårn i det fjerne. "Fratelli"/brødre i navnet skyldes den nuværende ejer Renato's far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960'erne.
Renato Cigliuti var den første til at bruge det gamle navn for området på sin vin i 1970-erne. Domænet har 6 ha. her på kalkdomineret, sydvestvendt skråning i 350 m.s højde. Den høje Guyot-opbinding giver god beskyttelse mod evt. forårsfrost, en passende solindstråling på druerne, holder vinstokkens bladproduktion i ave og udbyttet nede. Efter håndhøst og presning gærer mosten i ståltank med temperaturkontrol og lagrer 20 mdr. i en blanding af halvstore slavonske- og franske egefade. Den ex-jugoslaviske eg, som også kan komme fra Bosnien og Serbien, er traditionelt brugt i området. Den har tætte porer og et moderat tanninindhold, der hjælper til at blødgøre vinen.
Renato, der driver domænet med sin kone og to døtre, har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: de lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær.
I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer gære separat, og cru'ens navn blev nærmest synonymt med vingården. Cigliuti har de bedste placeringer på de stejle skråninger af Serraboella. Nebbiolo og Dolcetto-druerne er plantet mod sydvest i det område, hvor jorden er kalksten og som er mest udsat for solens stråler. Barberadruerne vokser mod sydøst, hvor jorden er silt og ler.
Døtrene, han længe var i tvivl om ville gå ind i dette "mandearbejde", som han så det i sine yngre år, deltager nu fuldt i driften, især i markerne. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering.
Bruce Sanderson/WineSpectator: "The wines are beautiful and expressive."
Antonio Galloni, Vinous: "I have said this now for many years. Cigliuti remains one of Piedmont's truly under the radar estates." (marts 2020).
Barbaresco har ikke nær så lang en vinhistorie som Barolo, selv om der kun er et kvarters kørsel mellem områderne, nordøstpå fra Barolo gennem Albaregionen. Druerne blev før solgt til Baroloproducenter, og starten på områdets egen identitet regnes fra dannelsen af det første kooperativ i 1894. Jordbunds- og klimaforhold er mere ens end i Barolo, og klimaet er lidt lunere og mere tørt. Landskabet er lige så bakket som i Barolo: skråninger i massevis, men arealet er langt under det halve, så produktionen er i gennemsnit ca. 35% af Barolos.
Udover Nebbiolo dyrkes der også Barbera, Dolcetto, Moscato og Chardonnay m.v. Den officielle anerkendelse apellation/DOC kom i 1966, og den "fine" DOCG-betegnelse fik man i 1980. For at beskytte gamle cru's / vinmarknavne mod uretmæssig brug er der nu indført 66 små zoneinddelinger af området. Jordbunden er overalt variationer af grå- og blå mergel med kalk og sand. Vinene skal lagre 2 år; heraf et år i træ. Skal man generalisere, går vinstilen for at være lidt blødere, mere saftig og med knapt så strenge tanniner som Barolo, men der er så stor variation mellem kvalitetsniveauer og domæner, at "kend din producent" er et lige så godt råd her, som andre steder.
Jeb Dunnuck
Grown in calcareous chalky soils with 65-year-old vines, the 2021 Barbaresco Serraboella went through 20 days of fermentation and was aged in 80% Slavonian cask and the rest 500-liter French tonneau. A jeweled ruby/red color, it's a more serious and contemplative wine that opens in the glass with notes of cedar and leather before revealing more pure notes of raspberry liqueur, pressed flowers, and sweet herbs. The structure is noble and ripe, with a good, compact feel, more depth and broader tannins, as well as a mineral feel with a pleasing saltiness and even acidity. A lovely wine, it needs time but is going to drink well over the coming 20 or more years...
Vinous
The 2021 Barbaresco Serraboella is elegant, deep and beautifully polished, its recent bottling notwithstanding. Dark-fleshed fruit, incense, new leather, licorice, mocha and a touch of small-oak sweetness all build with a bit of coaxing. Young tannins are a bit forbidding at this stage. Readers will have to be patient. There's gorgeous depth and intensity here...
Relaterede produkter
n1koa0wjt4p
fkhji5lwwqan623dwxpamdawjxzv0au
n48lkwqntuzuysmt5kk6j
DKK 000,00
DKK 000,00
pzdf1im01wp
6rzgecrfv6halk26dc98d57l4owjabqw3
8j3hxzqkwgr2qwuc7zoyk
DKK 000,00
DKK 000,00
1el0xrmnrrp
p8dn6n8rprkbt4tku1fd86euu7k1h46x
7saysb85tbhv0aq9pbnea
DKK 000,00
DKK 000,00
uytn8f8ezpp
vmxt68i42ksm2il9r3jgpvvaok5yprp
4tqnfl6mte27r8l1uibny3
DKK 000,00
DKK 000,00
xjo3tho5ps
ho5lykzzvysmnyhx8cx8iemxux2x2ckq
ykp505sbjue1pxq1ak3bcc
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
heeq937nz8u
4x0f9tfh4mokp3klcm116pssdfvu72h
7fkp4up7oww00qsq4p25gpk
DKK 000,00
DKK 000,00
czifg0i1lto
wpdq37t20fowtv3j4z7ekgt7timwe6edm
577hg5s4pdl888eszuog65
DKK 000,00
DKK 000,00
mbdlzaeaiui
9igpsx0rb66hks355ab5zcz8b49ztwrn
79kkosdq9zi5f8hbquv4kf
DKK 000,00
DKK 000,00
7z5vozrdd3c
kapuok7v1rbcdxmgi8z6ekdn9etmo4s9l
1j4200g8slm90plx6avoca
DKK 000,00
DKK 000,00
nm0cmyk3g9
eg8331abg8iwegn750e1etzj8tte96qp
ils9m18x7mor8cfgjx16cd
DKK 000,00
DKK 000,00