800,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2021 Barbaresco Serraboella, DOCG, Cigliuti, Piemonte
En vin med både utrolig dybde og flot præcision i smagen. Domineret af mørk, fuldmodne frugt som kirsebær og solbær, bakket op af mineraler, tobaksblade, et strejf af jord og tørrede krydderurter. Tæt bygget med en lang, insisterende smag og et par årtiers udviklingspotentiale. Karaffel et par timer anbefales, hvis den nydes ung.
800,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Druesorter | Nebbiolo (100%) |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2021 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 125021 |
Beskrivelse
En vin med både utrolig dybde og flot præcision i smagen. Domineret af mørk, fuldmodne frugt som kirsebær og solbær, bakket op af mineraler, tobaksblade, et strejf af jord og tørrede krydderurter. Tæt bygget med en lang, insisterende smag og et par årtiers udviklingspotentiale. Karaffel et par timer anbefales, hvis den nydes ung.
Druerne kommer fra 65 år gamle, sydvestvendte Nebbiolo vinstokke, der vokser i 350 meters højde i kalkholdig jord. De macererer og gærer i 15-20 dage i rustfri ståltanke med naturlig gær, før vinen lagrer i 26 måneder på 70% slavonske egetræsfade og 30% franske tonneaux, mestendels ældre fade. Serraboella er den mest berømte cru i det sydlige Neive. Det er en lang bakke med vestlig orientering, der forsigtigt bøjer mod syd og bliver stejlere.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cigliuti siden 2018. Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco's bytårn i det fjerne. "Fratelli"/brødre i navnet skyldes den nuværende ejer Renato's far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960'erne.
Renato Cigliuti var den første til at bruge det gamle navn for området på sin vin i 1970-erne. Domænet har 6 ha. her på kalkdomineret, sydvestvendt skråning i 350 m.s højde. Den høje Guyot-opbinding giver god beskyttelse mod evt. forårsfrost, en passende solindstråling på druerne, holder vinstokkens bladproduktion i ave og udbyttet nede. Efter håndhøst og presning gærer mosten i ståltank med temperaturkontrol og lagrer 20 mdr. i en blanding af halvstore slavonske- og franske egefade. Den ex-jugoslaviske eg, som også kan komme fra Bosnien og Serbien, er traditionelt brugt i området. Den har tætte porer og et moderat tanninindhold, der hjælper til at blødgøre vinen.
Renato, der driver domænet med sin kone og to døtre, har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: de lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær.
I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer gære separat, og cru'ens navn blev nærmest synonymt med vingården. Cigliuti har de bedste placeringer på de stejle skråninger af Serraboella. Nebbiolo og Dolcetto-druerne er plantet mod sydvest i det område, hvor jorden er kalksten og som er mest udsat for solens stråler. Barberadruerne vokser mod sydøst, hvor jorden er silt og ler.
Døtrene, han længe var i tvivl om ville gå ind i dette "mandearbejde", som han så det i sine yngre år, deltager nu fuldt i driften, især i markerne. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering.
Bruce Sanderson/WineSpectator: "The wines are beautiful and expressive."
Antonio Galloni, Vinous: "I have said this now for many years. Cigliuti remains one of Piedmont's truly under the radar estates." (marts 2020).
Barbaresco har ikke nær så lang en vinhistorie som Barolo, selv om der kun er et kvarters kørsel mellem områderne, nordøstpå fra Barolo gennem Albaregionen. Druerne blev før solgt til Baroloproducenter, og starten på områdets egen identitet regnes fra dannelsen af det første kooperativ i 1894. Jordbunds- og klimaforhold er mere ens end i Barolo, og klimaet er lidt lunere og mere tørt. Landskabet er lige så bakket som i Barolo: skråninger i massevis, men arealet er langt under det halve, så produktionen er i gennemsnit ca. 35% af Barolos.
Udover Nebbiolo dyrkes der også Barbera, Dolcetto, Moscato og Chardonnay m.v. Den officielle anerkendelse apellation/DOC kom i 1966, og den "fine" DOCG-betegnelse fik man i 1980. For at beskytte gamle cru's / vinmarknavne mod uretmæssig brug er der nu indført 66 små zoneinddelinger af området. Jordbunden er overalt variationer af grå- og blå mergel med kalk og sand. Vinene skal lagre 2 år; heraf et år i træ. Skal man generalisere, går vinstilen for at være lidt blødere, mere saftig og med knapt så strenge tanniner som Barolo, men der er så stor variation mellem kvalitetsniveauer og domæner, at "kend din producent" er et lige så godt råd her, som andre steder.
Relaterede produkter
wod6rroqzoj
yvvtxqs73pt4oi8q34c3jptqcbd5g5sg
v5hofzsdjlxsmkdca3sv
DKK 000,00
DKK 000,00
9ou3zp08vd
txpnhgj1s4muskparsz6l7rwxvi9p5mbb
62jv3u3gl7jpfx7ak9029
DKK 000,00
DKK 000,00
sqpeh1t9sk
cdl2yfqfiawn68dvenc6spkd1z6hx06o
q0p14iign8q86qlsyajtvw
DKK 000,00
DKK 000,00
zh8gp64pvg
ccf9x2dz8ni0ffe252cseqwa6140wrtcb
gwv3bfdd3bc8f1x0hy74d
DKK 000,00
DKK 000,00
cm9m4xgvtl
y3lio68j6gfpt4d1wuk5a9rfsd6l9sjsg
hflpzx1gfso22xz43x4epf
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
evw3a79wlwp
zz2cbndfwp30hh6siejfu0zo34gzgau8p
iclc4b35elrxb47thc95e
DKK 000,00
DKK 000,00
vsoxxr1f7eo
j3qip0lq3b8kbgm3iwr1sgr68codlxe89
37fmzmklea29xgratb0ms
DKK 000,00
DKK 000,00
4qu5ovzdhrs
00q701be4h48o9gvr1bzh32pvd31xr46we
a9mdnifcxkt1javrgtwi
DKK 000,00
DKK 000,00
p1e1ebf7eo
wctm3yr8e1bv0jb07dy5a9z2cui4917f
ah98ik538be7k1mhyvao99
DKK 000,00
DKK 000,00
2encca8z3y8
xah3oedb22evrx52jpen6ecgl6kxlfl1e
1e8rs3igwlptl8gg5h6kc
DKK 000,00
DKK 000,00