New Zealand
New Zealand
Verdens mest isolerede vinmarker ligger på disse øer mellem Australien og Sydpolen. Maorierne er de oprindelige indbyggere, som dog først kom til øerne i 1400-tallet. Primo 1800 kom de første europæere. Nord- og Sydøen dækker et areal lidt større end hele Storbritannien eller Italien , eller en smule under Japan, men der er langt mellem de blot 3 millioner indbyggere på New Zealand og de op mod 150 millioner i Japan… Vinen blev introduceret i 1819, men isolationen, alkoholforbud og prohibitionisme gjorde, at der først kom fart i produktionen i 1980erne. Først i 1969 måtte restauranter sælge vin -og det år var Isabella -en inferiør hybrid- den mest udbredte druesort. Erik Sørensen Vin var blandt pionererne med import fra 1988 -og da var Müller-Thurgau den bedste hvide, vi kunne få! I 1992 skrev den engelske vinkritiker Oz Clarke, at for ham var Sauvignon Blanc fra New Zealand den bedste af sin art i Verden. Og siden er det gået rigtig stærkt… Idag er der godt 24.000 hkt vinmarker (2008), og eksporten er steget fra 150.000 flasker i 1982 til 60 millioner flasker i dag (ud af årlig produktion på ca. 160 millioner fl). Sauvignon Blanc og Chardonnay dækker halvdelen af arealet, men røde druer vinder stadig større udbredelse, især Pinot Noir (nr 1) og Merlot (nr 2). Marlborough på Sydøen dækker halvdelen af arealet, men historisk er Hawke’s Bay det mest berømte og stadig kendt for de bedste rødvine samt flot Chardonnay. Det sydligste område er Central Otago på Sydøen, som dog har lunt klima grundet placering inde i landet. Salget er stærkt koncentreret, da ét firma (Montana med div. bifirmaer) sidder på over halvdelen af salget, tæt fulgt af det multinationale Constellation Brands (bl.a. Selaks). Lidt længere nede ligger andre store firmaer som Villa Maria og St.Clair. Men også private domæner som Sileni skaber stor vin.