Frankrig
Provence
Provins i Sydfrankrig mellem Avignon og Cannes. Côtes de Provence AOP er den store næsten altfavnende AOP, som strækker sig fra Aix næsten til Cannes og byder på klima og jordbund, som varierer voldsomt. Her laves årligt 150-200 millioner flasker, som domineres af en ofte kedelig rosé. De bedste vine kan dog være fremragende. Enkelte mindre, men ofte gode regioner, som Sainte Victoire , har fået lov at tilføje deres navn til Provence-delen. Her er kravene til appellation lidt strengere, f.eks. højest 50 hl/ha i udbytte (mod 55 for Provence). Bandol er måske det bedste område eller ” Cru ” med flotte vine domineret af druen Mourvédre. Især de røde kan med fordel gemmes nogle år. Ca. 6 millioner fl./år.Ialt ca. 1300 hkt. Blandt topdomænerne er l’ Hermitage , Pibarnon og Pradeaux. Bellet er lille område (50 hkt, ca. 130.000 fl/år) i bjergene bag Nice. Her laves vin i alle farver af druer, som ofte kendes fra Italien , Korsika og Sardinien, som Rolle ( Vermentino ) og Braquet ( Brachetto ). Vinene nydes stort set lokalt. Cassis er lille fiskerby mellem Marseille og Bandol. Her laves mest rosé, som anbefales til fiskesuppe, hvis man da ikke foretrækker den lokale hvidvin. Ca. 200 hkt, årligt ca. 1 million flasker, mest rosé og hvid. Vinene nydes især lokalt. Côt eaux Varois en Provence (AOP?i 1993) laves på de højt liggende, ofte køligere skråninger omkring Brignoles. Kooperativer dominerer, men god vin laves, ikke mindst hvid og rosé. Ca. 10-15 millioner fl/år. Côteaux d’ Aix en Provence -er et stort område domineret af kalkholdige blide bakker vest for Aix og nord for Marseille. Vinene ligner de andre Provence vine, men vil ofte have mere Cabernet – Sauvignon til at supplere Grenache , Syrah mv. Ca. 5000 hektar , 25 millioner fl/år, især fra kooperativer og en række meget store ejendomme. Baux en Provence -er opkaldt efter den dystre ruinby på bjergmassiv over den ellers ret flade Aix region. Baux fik sin egen appellation i 1995 (var før da del af Aix-en-Provence. En række fine ejendomme leverer flot vin, som dog ofte sælges som IGP snarere end AOP! Ca. 300 hektar, som årligt leverer ca. 800.000 fl.