Spanien
Sundhed
og vin -en diskussion værd i ethvert selskab, især med en flaske god vin inden for rækkevidde. Indtil 1700-tallet spillede vin en central rolle for sundheden, måske fordi vin var sikrere at drikke end vand. Man mente, at vin (og andre stærke drikke) gavnede sundheden og kunne helbrede stort set enhver form for sygdom. Og mange tog ordene for pålydende -såsom vor egen Christian IV, der (mange statsoverhovedet før og siden) tog godt for sig af de våde varer. Men vinens gode virkning var svær at bevise. I dag skændes forskerne stadig. “Middelhavsdiæten” synes at påvise en sammenhæng mellem vin og mindre risiko for hjertesygdomme, demens og andet. ? ?Vi har ofte fortalt om resveratrol – det stof, der findes i frem for alt de blå druers skind og dermed i rødvin, og som har mange godgørende egenskaber. Det modvirker blandt andet hjertekarsygdomme og forskellige former for kræft. Andre mener, at 2-4 glas daglig er bedre end ingen glas -mens andre taler om sammenhæng mellem stort forbrug af vin og kræft, leverskader og andet -mens amerikanerne (trods protester fra franskmænd og andre) mener, at gravide skal holde sig fra selv det mindste glas vin. Hvem der har ret, vides ikke -endnu. Om nogensinde. Rødvin indeholder så langt de fleste stoffer, skadelige som gavnlige. Ét af dem er resveratrol, som findes i skindet til vindruer og kommer i vinen, når mosten uddblødes i skindet -derfor indeholder rødvin, der macerer længst tid- mest, i reglen 5-10 mg/liter mod det halve for hvidvin. Det vides ikke, om Einstein er enig i denne påstand… Læs mere om vin og helbred på http://www.vin-sante.org Samt Alcohol in moderation : drinkingandyou.com/ Og: European Forum for Responsible Drinking : http://www.efrd.org/main.html