Portugal
Ufiltreret
En vin, der ikke er blevet filtreret, dvs. den har bevaret så meget som muligt af den unge vins duft og kraft. Før en vin tappes, bliver den i reglen filtreret. Ved en filtrering løber vinen gennem et filter, som består af enten plader (med små huller, der tillader vinen, men ikke større partikler) at passere igennem. Et alternativ er “jordfilter”, hvor vinen passerer gennem findelt materiale som jord, cellulose o.l. Metoden sikrer en stabil vin, som ikke indeholder f.eks. gærceller, der kunne starte en gæring i flasken, eller andre partikler, der kan ødelægge vinen, hvis den f.eks. opbevares for varmt eller er udsat for langvarig transport o.l. Erik Sørensen Vin forsøger at undgå at købe filtreret vin. Den største del af vore vine er enten ufiltreret eller kun let filtreret, så kun de største partikler er filtreret væk. Vi søger især at undgå den hårde filtrering, som vin alt for ofte udsættes for, især hvor tapning finder sted langt fra vingården. Vi smager desværre for ofte vin, hvor en god del af smagen er filtreret væk. F.eks. en vin, hvor vinen får filtrering lige efter gæring -og en gang til, før vinen sælges til en négociant . Ved ankomst til hans lager filtreres vinen én gang til -for en sikkerheds skyld- efter risikoen ved transport. Og før tapning filtreres vinen endu engang -og hvis vinen tappes i Danmark, risikerer vinen endnu to gange tapning i Danmark før salg… Alternativer til filtrering er naturlig klaring , hvor vinen ligger på fad længe, så alle de små partikler har bundfældet sig. Dette kan ske ad kemisk vej -og en klaring kan faktisk af og til være hårdere for vinen end en let filtrering. Men som hovedregel foretrækker vi at undgå filtrering.