Lys og energisk Pinot Noir med friskhed og syre som kun det ekstreme kystklima i Nordcalifornien kan give i den del af verden. Højtonede frugtnoter med blodappelsin, hindbær og rabarber og et strejf af saltpræg og floral parfume. Et burgundisk udtryk med en vibrerende og lang finish. Udfordrende, men dybt harmonisk i sine silkebløde taniner og meget indbydende.
Vinen er lavet på de to forskellige Pinot Noir-kloner, Pommard og Swan (som efter sigende stammer fra kloningsmateriale fra Bourgognes berømte La Tache-mark) plantet i 1996 på Charles Heintz’ marker tæt på Stillehavskysten i AVA'en Sonoma Coast i Californien. I den del af verden rangerer Charles Heintz’ marker som Grand Cru. Med en placering på en højderyg små 300 meter over havet er vinstokkene perfekt indhyllede i kystens kølige tågeslør gennem hele vækstsæsonen i den kølige del af døgnet, hvilket sikrer en lang og stabil modning af druerne. Disse forhold har gjort Charles Heintz kendt for at producere meget eftertragtet og sagnomspunden frugt med et højt syreindhold, yndefuld struktur og en dyb, mineralsk profil. For mange står Charles Heintz Vineyards for at producere noget af den mest interessante frugt, man kan finde i Sonoma County, hvis ikke i hele Californien.
Markerne dyrkes af Charlie Heintz, der er 3. generation i en familie, der har ejet ranchen lidt øst for byen Occidental i over 100 år – først med frugt, bær, grøntsager og sidenhen med vin.
Erik Sørensen Vin har arbejdet sammen med Oceanic siden 2024. Vinmager Brian Nygaard står bag vinen. Han er en dansk iværksætter og skribent. Han har blandt andet arbejdet som pressechef for flere professionelle cykelhold og som journalist for Weekendavisen. Sideløbende har han i mange år interesseret sig for vin og har boet i både Toscana og i Californien, hvor han har været General Manager hos Stuhlmuller Vineyards.
I Sonoma opbyggede Brian en nær relation til Charlie Heintz og endte med at indgå en langvarig frugtkontrakt med ham og startede med den Oceanic-projektet. Med dette projekt fokuserer han udelukkende på at skabe vine fra marker og sites, der ligger inden for koldklimabæltet i Nordcalifornien, og det betyder for Brian, Sonoma Coast og Anderson Valley i Mendocino. 2023 Oceanic Charles Heintz Vineyard Sonoma Coast Pinot Noir er den første vin, som projektet frigiver i samarbejde med Erik Sørensen Vin.
2023 var et noget nær perfekt år i Nordcalifornien, hvor stort alt gik op i en højere enhed mange steder. Pinot-druerne til Oceanic blev testet både i mark og på ETS-laboratoriet i nærliggende Healdsburg, hvorefter Brian og Charlie i tæt samarbejde strukturede den sidste, afgørende periode sammen for at høste druerne på det helt rigtige tidspunkt. Efter en lang modningsperiode med en problemfri sommer blev der høstet i alt 3 ton druer den 5. oktober.
Selve høsten foregik sidste på natten for at bevare køligheden i frugten. Kun de bedste klaser blev høstet, og på sorteringsbåndet undergik de yderligere streng sortering, hvor al frugt, der ikke var total perfekt, blev kasseret. Brian valgte at beholde halvdelen af druerne med stilke, så de hele klaser kunne gære med og på den måde give det særlige aromatiske element, stilke kan, og bidrage med en yderligere fenolisk komponent i vinens struktur. Brugen af hele klaser er et stilmæssigt valg, som både ændrer vinens pH-værdi og ikke mindst dens aromatiske udtryk på kort og lang sigt, så det er et valg, der skal træffes med omhu og efter Brians mening kun, når stilkene er helt fri for grønne elementer.
Inden den egentlige gæring med naturgær fik druerne fire dages kold-udblødning for at udtrække tanniner og farve ved lav temperatur. Gæringen forløb over ti dage med daglig nedtrykning af skallerne i, samt overpumpning af, mosten morgen og aften, hvorefter den frit-løbende, upressede juice – cirka 1/3 – blev hældt direkte på et nyt 500L Damy Exclusive fad fra Meursault, og den resterende 2/3 blev presset nænsomt og hældt på neutrale 400L Damy fade. Efter 13 måneders modning blev vinen tappet ufiltreret d. 15. november 2024 i Healdsburg, Californien.
Brian har valgt Damy-fadene fra Bourgogne i Frankrig til modning af vinen, da han mener, at de er specielt egnede til at fremhæve og nuancere vineness udtryk på en næsten usynlig og meget elegant måde. Frugt fra Charles Heintz’ marker står også bag legendariske vine fra bl.a. Littorai, Ceritas og Williams-Selyem. De tre producenter får stadigvæk frugt fra Charlies marker. Det samme gør huse som Marine Layer, Dumol, Radio-Coteau, Reeve og Ultramarine.