Østrig
Veltliner
Grüner Veltliner er den mest udbredte druesort i Østrig og leverer mere end en trediedel af Østrigs vinhøst, fra 20.000 hkt. vinmarker, mest i Niederösterreich, resten i Burgenland og omkring Wien, hvor den er obligatorisk i hovedstadens maleriske “Heurigen”. Druen tåler det kølige klima i Centraleuropa, men er også produktiv -kan nå udbytter på 100-150 hl/hkt- og stadig have charme. De bedste udgaver fra Wachau og Krems har en intens næsten peber’agtig duft og fyldig, men tør, sprød og frisk smag -slet ikke ulig god Sancerre . Vinen drikkes i reglen ung, men de bedste kan gemmes i mange år. Druen ses også i Slovakiet, Slovenien og Ungarn . En rød udgave Frühroter Veltliner og en brun udgaver ses især omkring Gumpoldskirchen nær Wien, men er ikke i familie med Grüner Veltliner. Forældrene er Traminer -det passer med vinens rige aroma – og St. Georgener-Traube, en i dag stort set uddød østrigsk druesort.