This website requires JavaScript.
December måneds lektion

Vinproduktion andre vintyper

Martin præsenterer månedens tema, som er vinproduktion af andre vintyper

Vinproduktion – andre vintyper

Ud over vine (ikke-mousserende) i forskellige farver er der gennem tiden opstået andre vintyper, som har fundet deres plads i dag. Mousserende- og forstærket vin er gode eksempler på vintyper, der er opstået på baggrund af tilfældigheder indenfor teknologisk udvikling og geopolitiske strømninger. Champagne – og meget andet mousserende – bliver lavet ved en andengæring på flaske. Først laves en basisvin, som dernæst hældes på flaske, og der tilsættes en liqueur de tirage, hvilket er en blanding af most, sukker og gær. Gæren spiser sukkeret i flasken, og der dannes kuldioxid, som er fanget i flasken og integreres i vinen som bobler.

Forstærket vin – også kaldet hedvin – er vin, der tilsættes druesprit for at øge alkoholprocenten og ikke mindst stoppe gæringen, således at uomdannet restsukker giver vinen sødme. Eksempler på forstærket vin er Portvin, Sherry og Madeira.

Du kan læse hele månedens lektion via download-knappen.