January måneds lektion
Modning af vin
Martin præsenterer månedens tema, som er modning af vin
Modning af vin
Mange vintyper skal modnes ved lagring efter produktion. Der er tre overordnede faktorer, der påvirker vinen under modning: Brug af træfade, lagring sur lie og tilførslen af ilt, som forekommer under lagringen. Træfade til lagring og modning af vin er typisk lavet af egetræ. Det levende træ tillader en hvis mængde ilt at diffundere gennem fadet og modne vinen. Træfade tilfører desuden forskellige aromaer og andre kemiske bestanddele til vinen. Valg af træsort, størrelse på fad, og om hvorvidt det er første års, andet års eller ældre fade, har stor indvirkning på det udtryk, vinen får.
Lagring på bærmen – også kaldet sur lie på fransk – betyder, at den færdiggærede vin får lov til at modne sammen med det bundfald, der er dannet under den alkoholiske gæring. Bærmen kan således bestå af døde gærceller, druerester, bakterier og udfældede tanniner m.m. Vinmageren kan vælge at styre, hvornår de forskellige størrelser af bundfald skal fjernes.
Du kan læse hele månedens lektion via download-knappen.