November måneds lektion
Rødvinsproduktion
Martin præsenterer månedens tema, som er rødvinsproduktion
Rødvinsproduktion
Kødet på vindruen er farveløs, hvorfor der sagtens kan laves hvidvin på blå druer. De fleste rødvine macererer under den alkoholiske gæring. I nogle tilfælde kan druerne macereres før den alkoholiske gæring. Dette gøres for at udtrække farvestoffer i mosten uden at få nævneværdig tannin med. Under gæringen dannes der kuldioxid, hvilket skubber kvaset opad i tanken, og det lægger sig som et låg på den gærende most. Dette låg kaldes for ”hatten”. Det er essentielt af flere årsager, at hatten omrøres eller stikkes ned i mosten jævnligt for at sikre en god rødvinsproduktion. Rødvin gæres ved forskellige temperaturer alt efter stil. Friske, lette rødvine kan med fordel gæres ved 17-25°C for at bibeholde frugtige aromaer og minimere ekstraktion af tannin. Fyldige røde kan gæres ved 26-32°C for højere ekstraktion af farve og tannin. For meget varme under gæringsprocessen vil dog betyde et tab af frugtaroma, hvorfor det altid er en balancegang.
Du kan læse hele månedens lektion via download-knappen.