October måneds lektion
Hvidvinsproduktion
Martin præsenterer månedens tema, som er hvidvinsproduktion
Hvidvinsproduktion
Til hvidvinsproduktion benyttes grønne druer. De er mere udsatte for tidlig oxidation, bakterier, virusinfektioner og for tidlig gæring end blå druer er. Derfor skal vinbonden have druerne til vineriet så hurtigt og så køligt som muligt efter høst. I vineriet starter man oftest med at afstilke druerne. Stilke og kerner indeholder tanniner og bitterstoffer, som i de fleste tilfælde ikke er ønskværdige i hvidvin, og derfor frasorteres stilkene. Druerne presses herefter blidt, således at drueskindet sprækker, og mosten frigives uden at kernerne går i stykker.
Mosten er nu klar til den alkoholiske gæring. Her kan vinbonden vælge at lade den starte en spontan gæring med den naturgær, der findes på druerne, eller han kan tilsætte kulturgær til mosten. Naturgær vælges typisk af vinbonden, der ønsker det mere sande terroir-aftryk i vinen, hvor kulturgær vælges af vinbonden, der ønsker stabilitet og en konsistent og genkendelig stil fra år til år.
Du kan læse hele månedens lektion via download-knappen.