Frankrig
Gå tilbage
Producent
Nicolas Joly, Savennières, Loire
Gå tilbage
Producent fra Loire, Frankrig
Om Nicolas Joly, Savennières, Loire
Kaldt ”The Godfather of Biodynamic Wine” – Forbes 2017.
Nicolas Joly er en af foregangsmændende inden for biodynamisk vinbrug og står i spidsen for Vignobles de la Coulée de Serrant, også med marker i nabo Roche-aux-Moines og Savennières. Domænet har arbejdet økologisk og biodynamisk siden 1980 som en af de første, og udover at være anerkendt verden over for sine vine med imponerende dybde og elegance, er vingården også kendt for at lave vine, der bliver ved med at udvikle sig og blive bedre dag for dag, efter man har åbnet flasken.
Hos Joly strækker høsten sig over 4-5 omgange over flere uger for at opnå den helt rette modenhed i druerne. Det kræver meget arbejde og stor opmærksomhed. Druerne bliver høstet sent for at opnå den kompleksitet, der opstår i forbindelse med overmodne (og oxiderede) druer. Den oxidation, som Joly tillader i marken, må ikke forveksles med oxidation af vinen på grund af dårligt kælderarbejde. Joly søger den “ægte vin” med respekt for naturen: “I don’t only want a good wine but also a true wine”. Vinene er normalt tørre, men i år, hvor forholdene tillader, kan der være en smule restsødme i vinene.
Joly forklarer sin filosofi: “Chenin Blanc får først sin kompleksitet når den er fuldt modnet med en dyb gul farve. Kun en sund, bæredygtig dyrkning kan garantere dette uden at druerne får grå råd. Derfor foregår høste hos Joly over fire til fem omgange, efterhånden som druerne begynder at blive rosinagtige og danne botrytis – som er det der får de mest intense mineralske smage frem i Chenin.
Når flasken med den færdige vin er åbnet, vil vinen fortsætte med at blive bedre – og den er på ingen måde oxideret. Du kan tjekke dette selv ved at smage lidt af vinen hver dag. Du sætter blot korkproppen i flasken og sætter den til side – og den skal ikke i køleskabet. Du vil opleve, at vinen faktisk bliver bedre dag for dag – nogle gange op til over en helt uge. Hvis vinen var oxideret, ville den være udrikkelig.”
Hvis ikke du kan vente nogle dage med at drikke vinen, så åben den nogle timer for inden eller hæld den på en karaffel. Servér ved 14 grader.
Alt markarbejde foregår ved hjælp af heste og håndkraft. Når der plantes nye vinstokke er det altid skud af de ældste fra 1920. Der bruges kun gødning fra ejendommens egne ti køer; får holder ukrudt nede om vinteren og gøder markerne samtidig. Høns klarer angreb af snegle. Til sygdomsbekæmpelse i markerne anvendes kun “Bordeauxvæske”/ kobbersulfat, naturlig svovl fra vulkansk jord og sprøjtekoncentrater af en lang række urter og træbark. Hans datter Virginie har i stigende grad overtaget vinifikationen siden 2006. Hun har ikke ændret på vinenes bemærkelsesværdige stil og tårnhøje niveau.
Vinen Coulée de Serrant er husets flagskib, og den kommer fra monopole-marken af samme navn. Den har sin helt egen appellation controlée fra 1952 på trods af sin lille størrelse på 7 hektar. Nicolas Joly er eneejer af denne mark, der laver nogle af de bedste tørre vine på Chenin Blanc. Den ligger nørdøst for vingården på de højeste skråninger med bedste solåbenhed og meget mager, tynd jord af skifer, granit og lidt sand.
Vinene sælges som allokation. Kontakt din sælger for at høre mere.