En behagelig, frugtig vin med florale aromaer og let- til mellem fylde lavet på 100% Ribolla Gialla - en gammel druesort fra Norditalien, der kendetegnes af dens faste syre, fersken-, citrus- og æblenoter.
Druerne afstilkes, presses blidt og nedkøles til 8-10 grader før de får udblødning med skindet i 24 timer. Herefter presses de blidt og gæring begynder i temperaturkontrollerede tanke. Vinen lagrer på stål i 7 måneder med gærresterne. Vinen filtreres inden tapning.
Det er en fortræffelig vin til friske/lette retter, lette forretter og ost ligesom den også vil gøre sig glimrende som apéritif.
Bag Draga og Miklus står en familie med ekstrem passion og generationers erfaring. Mitja står i spidsen for vingården i dag flankeret af sine forældre, Anna og Milan.
Allerede tilbage i begyndelsen af 1900 købte Ivan Miklus land til vindyrkning, men vinproduktionen kom først rigtig igang omkring 1950'erne fra en lille garage - først med produktion af vin i bulk men senere med vin på egne flasker. I 1990'erne blev garagen udvidet til en lille - rigtig - vinkælder, og man købte nogle vinmarker i Draga. I 1997 udvidede huset kælderen endnu en gang, så den nu står med topmoderne udstyr og langt flere tanke, der kan rumme en større produktion.
Huset arbejder ud fra filosofien: "Hvor vinene er en rejse. Hvor meget af naturens kunst bliver til magi. Respekter naturen, og hun vil respektere dig"
Mitja opsummerer filosofien således: "For years we have been aiming at increasing the attention to the vineyards and grape selection, as it is from the raw material that a high quality product is made. I do what I always dreamed of as a child and I always look for the highest quality wines, while respecting the traditions, consumers and the environment, as I have been taught by my grandparents and parents."
Huset har i dag to serier af vine: Draga, der er husets friske moderne hvide i den traditionelle Friuli stil, der har gjort området kendt verden over, og Miklus, som har en gren af natur-/orangevine med lang macerationstid, der følger en trend blandt yngre Friuli-producenter.
Huset ejer marker i de bedste områder af Collio: Draga og Breg. Markarbejdet foregår efter økologisk tankegang, og vingården har flere gange modtaget prisen "eco-friendly". Som eksempel er markerne dækket af græs. Man anvender ikke pesticider til sprøjtning, og vinen tappes i letvægts-flasker. Huset opsamler regnvand til brug i marker og til rengøring af faciliteter, og bygningerne er udstyret med solpaneler.
Friuli ligger i det nordøstlige hjørne af Italien og grænser op til Slovenien. De bedste områder er Colli Orientali del Friuli og Collio Goriziano - ofte blot kaldt Collio.
Collio ligger i ly for Alpernes kulde mod nord og får en venlig breeze fra Adriaterhavet mod syd. Jorden er unik: Den består af lag på lag af ler og sand fra den Eocæne periode. Lokalt kaldes jorden for "Ponka", og den indeholder en masse mikroelementer, der giver vinene mineralitet.