Rhône er kendt for at levere nogle af Frankrigs største Grenache- og Syrah-baserede vine som Châteauneuf-du-Pape i Syd Rhône og Côte Rôtie i Nord Rhône.
Vinene tiltaler mange pga. stilen, der er relativ blød og rund med en ikke-skarp profil, juicy frugt med masser af mørke bær samt en undertone af sødme i frugten. Du kan ofte gøre mange gode fund i Rhône, og det er generelt en region, hvor du får meget for pengene.
Rhônedalen er resultatet af millioner af års udvikling
Rhônedalen ligger langs floden Rhône mellem Lyon i nord og Avignon i syd i det sydøstlige Frankrig tæt ved de franske Alper. Rhônedalen er et unikt sted og et fantastisk eksempel på, hvor stor en rolle klima og geologi spiller, når der skal fremstilles vin. Rhônedalen – som vi kender den i dag – er resultatet af millioners års udvikling samt et geologisk sammenstød, der skabte en kæmpe sprækkesal i området. Med vulkanudbruddet i Massif Centralbjergregionen for 300 mio. år siden blev granitklipperne i det nordlige Rhône skabt, mens bjergene Dentelles de Montmirail og Mont Ventoux blev formet i det sydlige Rhône.
Det er derfor vi i dag taler om et Nord- og et Sydrhône. I midten af dalen produceres der absolut ingenting; på nær mandler til den franske nougat (som vi da også sætter stor pris på).

Alperne, der blev dannet for 40 millioner år siden, har også haft stor indflydelse på bl.a. Rhône som vinområde. Alpernes fødsel resulterede i et kollaps af dalen mellem bjergene i Rhône og efterlod sig den store kløft med Rhône-floden i midten. Hele området blev oversvømmet, og der blev deponeret et lag af hård kalksten samt kalkholdigt ler på bunden. Da vandet langsomt over tid begyndte at grave sig dybere ned, blev dalens forskellige elementer blandet, og tilbage var et område med en jordbund, der var rig på sand, ler, granit, kvarts og kalksten. Jordbundsforholdene danner et perfekt fundament til at skabe stor vin. Sammenholdt med middelhavsklimaets varme og tørre somre og milde vintre er betingelserne for vinproduktion i top. Dalen nyder også godt af naturens egen ventilation, Mistralvinden, der kommer sydfra.
Klassificering af vinene fra Rhône
Når du står med en flaske vin fra Rhône, kan du hurtigt afkode hvor høj kvaliteten er. Alle vine fra nord til syd er nemlig opdelt i 4 niveauer:
1. niveau – Côtes du Rhône
Côtes du Rhône står får ca. halvdelen af hele dalens vinproduktion og er det, man kalder ”entry level”. De fleste vine er blends baseret på Grenache eller Syrah, og vinmarkerne kan være plantet på mange forskellige typer af jordbund. Reglerne er ikke strikse som i de andre niveauer, men vinen skal blandt andet have minimum 11% alkohol og skal som alle andre vine laves på en af de 21 druesorter, der er tilladt i Rhône. Vinene er som regel nemme at drikke og perfekt til hverdagens brug. Se eksempelvis Pierre Amadieu Roulepierre 2020, som er et super eksempel på en “entry-level” vin.

2. niveau – Côtes du Rhône Villages
Hvor første niveau kunne komme fra hele regionen, kan vinene med Côtes du Rhône Villages klassifikation kun komme fra 95 udvalgte byer. Der er dog ingen angivelse af, hvilken af kommunerne vinene kommer fra. Vinene vil typisk være en smule mere komplekse med højere alkohol og lavere udbytte.
3. niveau – Côtes du Rhône Villages + bynavn
Det kan være, at du er så heldig at stå med en flaske vin, hvor der rent faktisk også står et bynavn på. Så kommer den fra den næsthøjeste appellation. Der er 22 byer, der laver så god vin, at de har lov til dette. Eksempelvis Séguret hvor vores producent Domaine Mourchon laver sin vin. Se eksempelvis 2020 Grande Réserve, Côtes du Rhône Villages Séguret fra Domaine Mourchon, som netop laver vin i byen Séguret. En dyb, saftig og mørk krydret vin med lang smag, som viser hvad vinene i dette niveau kan.

4. niveau – Cru
De absolut bedste vine kommer fra en af de 17 Cru’er, som ikke bærer navnet Côtes du Rhône, men blot navnet på Cru’en som eksempelvis Châteauneuf-du-Pape, Gigondas eller Hermitage. Se eksempelvis 2021 Gigondas Domaine Grand Romane, Vieilles Vignes, Pierre Amadieu, Cru du Rhône, som er en vin med en flot struktur i perfekt balance mellem kompleksitet, kraft og elegance, og med tanniner der fylder munden sammen med stærk lakrids og peber i den lange eftersmag.
