Gode råd – når du skal vælge grillvin
Det er sommer. Der skal gang i grillen, og der skal selvfølgelig god vin til. Men hvordan vælger du den rigtige grillvin, der kan matche grillsmagenes mange forskellige udtryk (f.eks. sødme, karamellisering, krydderier, og røgnoter)?
Valget af en velegnet grillvin bør lande på en vin med god saft og koncentration men med en friskhed og en vis syre.
Dette gør sig gældende, både om du vælger rødvin, hvidvin eller rosévin til maden, da vinen skal kunne smages igennem grillsmagenes mange udtryk. Spiser du udendørs, bør du afholde dig fra at ofre de helt store formuer på vinen, da de mange duftindtryk fra naturen vil overdøve store nuance- og finesserigdomme i store vine. Rykker du indendørs, når der skal spises, er der ikke noget til hinder for at ofre mere på vinen, men hold dig gerne til de kraftigere vine med koncentration og syre. Rosévine med struktur – her specielt rosé fra Rhône – er ofte ganske velegnede som gennemgående vin til en grillaften.
Rødvin til den gode grillede bøf med BBQ
Til grillet okse- og svinekød, hjemmelavet burger, krydrede grillpølser o.lign. er det specielt vine på druer som Grenache, Syrah/Shiraz, Mourvèdre og Carignan, der gør sig godt. Det er vine, som du specielt finder i både Côtes du Rhône og Languedoc-Roussillon i Frankrig, Nordspanien samt Australien. Fra Italien skal du kigge efter Ripasso, Valpolicella Superiore og Primitivo. Står menuen på grillet kylling, vil en velsmagende Beaujolais eller oversøisk Pinot Noir fra solmodne druer være et idéelt match.
Grillvin – 2022 En Long En Large et Travers, IGP Méditerranée, Famille Long, Frankrig
En direkte og meget venlig vin med en god portion mørke sprøde frugter i smagen, brændte noter og afrundede tanniner. Meget velafbalanceret og drikkemoden nu. Serveres ved 16 grader.
Grillvin – 2021 Beaujolais “Les Clos” Vieilles Vignes, Jean-Etienne Chermette, Frankrig
En varm og frugtig Beaujolais med finesse og blød, dyb bærsmag og cremet mundfornemmelse. Den har fået 6-8 mdrs. lagring på ståltanke for at bevare frugt og sprødhed. Servér kølig i store glas ved 14-15 grader.
Hvidvin til grillet fisk og sprøde grøntsager
Hvidvine, der er har lidt fedme i smagen på de internationale druer som Chardonnay, Riesling og Pinot Gris er idéelle match til det lyse kød kombineret med noter fra grillen. Herudover vil fadlagrede hvidvine på f.eks. den spanske Albariño-drue og italiensk Garganega (Soave) også gøre sig rigtig godt til grillet fisk og grøntsager.
Grillvin – 2022 Sileni Estates Chardonnay, “Cellar Selection”, Hawke’s Bay, New Zealand
Intens aroma og frisk med mellemfyldig ren, lang eftersmag. Frugtig med citrus og stenfrugt og et velkomment strejf af eg som ikke er dominerende. En vin i perfekt balance. Prøv den til grillet hvid fisk med masser af citron og en krydderurtecreme.
Grillvin – 2023 Tramin T Bianco, Cantina Tramin, Dolomiti IGT, Sydtyrol, Italien
En innovativ hvidvin der forener regionens historiske druer: Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc og Riesling. Frisk og aromatisk, fyldig i smagen med god frugt og nok syre til at balancere den aromatiske duft og smag. Nyd den både som aperitif, eller server den til lettere retter med fisk, pasta, ris og grøntsager.
Mad & Vin: Grillet Flap-meat med peberfrugt og grøn salat med mormordressing
Hent opskriften på grillet flap-meat med peberfrugt og grøn salat med mormordressing. Til retten anbefaler vi fransk rødvin i form af: 2020 En Long En Large et En Travers, IGP Méditerranée, Famille Long, Frankrig. En direkte og meget venlig vin med en god portion mørke sprøde frugter i smagen, brændte noter og afrundede tanniner. Meget velafbalanceret og drikkemoden. Nydes ung og inden for 5 år.