This website requires JavaScript.

Arenberg

Gennem 100 år har Arenberg været en familieejet vingård. Gården ligger på en bakketop i McLaren Vale i vinhovedstaden Adelaide’s sydlige forstæder. I 1890erne blev 25 hektar plantet med vin i Milton og i 1912 overtaget af Joseph Osborn, direktør for Thomas Hardy, dengang stadig et familefirma. Han var afholdsmand, men havde en enkelt last, væddeløbsheste (bl.a. Footbolt, som han tjente penge på til at købe sin egen vingård). Under sønnen Frank nåede vingården i 1920erne 80 hektar på de bølgende bakker omkring vingården. Kældrene blev opført i 1927 og synes ikke meget forandret siden da. 3. generation d’Arenberg (d’Arry) Osborn lavede sin første vin som 16-årig i 1943. Årgang 2008 var hans 66. årgang, hvilket var noget af en bedrift.
 
I 1940erne kom den første vin på markedet, og i 1950erne fik den navnet d’Arenberg til ære for d’Arry’s moder Frances Helena d’Arenberg. I 1960erne brød d’Arenberg igennem med bl.a. Red Burgundy (i dag d’Arrys Original) 1967, som fik 7 trofæer. 4. generation Chester Osborn (f. 1963) er økolog fra Roseworthy og har et par årgange i franske vingårde bag sig. Han blev i 1984 vinmager og ikke mindst vindyrker. Han assisteres af senior vinmager Jack Walton og Sue Harnett (vindyrker). En af Chesters første opgaver var at reducere sprøjtning og gødning. Siden 2003 har man brugt 100% økologisk drift, men ønsker ikke at certificere vingården. Der bruges kun naturlig gødning og ingen sprøjtegifte, kunstvanding undgås undtagen til unge vinstokke – vinstokken bliver stærkere af at lide. Alle er plantet på egen rodstok, plantet som buskvine eller langs et trådnet. Grøntsager er plantet mellem vinstokkene for at hindre erosion og forebygge insektangreb.
 
I kælderen fra 1927 bruges fodtramp før gæring til rødvine, rustfri stål til hvide. Gæringen foregår i åbne gæringskar, samt ikke mindre end 140 mobile Ducelia gæringskar med hjul under, hver til 5 tons. Disse gæringskar kører på små hjul direkte til presning, som sker i både 1800-tals Coq egepresser, nyere egepresser fra 1940erne, samt 8 pressere fra 2000-07, kopier af de gamle pressere. Lagring sker i 9000 små egefade (225 liter) i fransk og amerikansk eg, store egefade, samt rustfri stål.
 
D’Arenberg domænet omfatter i 2012 Osborn Estate (80 hkt), samt 180 hektar fordelt på 6 andre vingårde i nabolaget. Desuden arbejder Chester med 120 dyrkere, hvor Chester og hans stab både står for vindyrkning, høst og produktion, dvs. reelt som et domæne. Alle vinmarker er i McLaren Vale og direkte nabo som fx Adelaide Hills. De ældste vinstokke er fra 1880erne – ikke mindst Grenache og Syrah – de yngste er få år gamle. I alt er plantet 22 forskellige druesorter inkl. kuriositeter som Tinta Cao, Souzao, Chambourcin, Petit- Verdot mv.
 
I alt laves 3 millioner fl/år fordelt på et stort udvalg af vine. År for år bliver vinene stadig bedre. Det store gennembrud kom med magtfuld Shiraz i 1990’erne, siden Grenache og Cabernet og senest har også de hvide hørt til Australiens bedste, med Lucky Lizard ’07 – valgt af guide som bedste Oz hvid. Alle vine er rationeret i mængde. Erik Sørensen Vin var en af vingårdens tidlige eksportkunder først i 1990erne. Vi får derfor gode mængder, også af de sjældnere vine.
 
D’Arenberg har et godt ry og blev bl.a. valgt som Årets Vinhus af det respekterede Winestate, samt finalist i Gourmet Traveller. Vingården får 5/5 stjerner af David Halliday, samt 5 stjerner af Parker, der skriver: “The dynamic, gifted Chester Osborn makes an amazing array of wines, from his gorgeous assortment of value-priced offerings to his high-octane Cabernet Sauvignon and Shiraz. His wines have been gobbled up by an insatiable American audience looking for value and individuality, and he’s one of an increasing maverick breed of Australians who have done unbelievably well” (Robert Parker Junior – TOP 40 Wine Personalities of the World 2008).
 
Et besøg hos d’Arenberg er ikke fuldendt uden en middag på restauranten d’Arry’s Verandah, der byder på udsøgt mad (og vin), samt perfekt udsigt til både havet og bjergene. Maden er fortrinlig, priserne rimelige – ikke mindst i lyset af, at restauranten i både 2005, 06 og 08 er valgt som den bedste restaurant på en vingård.

Tilbud

Frankrig

2022 Colombelle Sélection Rosé, Plaimont, Côtes de Gascogne IGP

Oldenburgs Vinguide 17 / 20
Vinstyrke2 ved Kim Bretov 88 / 100
75,00 kr. Pr. stk. v. køb af 6
85,00 kr. Pr. Stk.

Italien

2022 Tramin T Bianco, Cantina Tramin, Dolomiti IGT, Sydtyrol

135,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2022 Roulepierre Rosé, Côtes du Rhône, Pierre Amadieu

Oldenburgs Vinguide 17,5 / 20
120,00 kr. Pr. Stk.

Tyskland

2022 Sandstein Riesling, Gutswein Weingut Gysler, Rheinhessen

Vinum Weinmagasin 90 / 100
165,00 kr. Pr. Stk.

Italien

2022 Tramin T Rosso, Cantina Tramin, Dolomiti IGT, Sydtyrol

135,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2022 Chablis Les Pargues, Domaine Servin

Vinavisen
250,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2020 Colombelle Sélection Rouge, Plaimont, Côtes de Gascogne IGP

70,00 kr. Pr. stk. v. køb af 6
85,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

JUST Cinsault Rosé, by Poul Sapin

90,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2018 Château Mayne-Vieil, Fronsac, Bordeaux

WineEnthusiast 90 / 100
175,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2022 Steff Rosé by Henri Bonnaud, IGP Méditerranée Provence økologisk

Oldenburgs Vinguide 18 / 20
Spritnyt 88 / 100
150,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2021 Fleurie Les Deux Granites, Jean-Etienne Chermette

JamesSuckling 91 / 100
Spritnyt
265,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2021 En Vol Rosé, IGP Coteaux du Pont du Gard, Domaine Marc Kreydenweiss

165,00 kr. Pr. Stk.