Frankrig
Bordeaux
Bordeaux er et af de mest berømte vinområder i Frankrig, beliggende omkring byen Bordeaux, som har omkring 500.000 indbyggere. De vigtigste røde druer er Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot, mens de hvide druer primært er Sémillon, Sauvignon Blanc og Muscadelle.
Med sine cirka 115.000 hektar vinmarker er Bordeaux det største område for kvalitetsvin i verden, og det producerer årligt omkring 700 millioner flasker vin. Dette areal er faktisk større end Australiens samlede vinområde, selvom Australien ofte producerer mere vin på grund af højere udbytte pr. hektar.
Floden Gironde deler Bordeaux i to hovedområder. På højre bred finder man områder som Pomerol og Saint-Émilion, der er kendt for deres Merlot-dominerede rødvine. Venstre bred omfatter områder som Médoc og Graves, hvor Cabernet Sauvignon er den dominerende drue, selvom Merlot også spiller en vigtig rolle. Graves er kendt for vine som Pessac-Léognan, mens Médocs sydlige del, Haut-Médoc, omfatter nogle af de mest berømte Crus som Margaux, Pauillac, Saint-Julien og Saint-Estèphe.
De hvide vine i Bordeaux laves af Sémillon, Sauvignon Blanc og enkelte andre druer. Graves (inklusive Pessac-Léognan) er kendt for sine tørre hvidvine, mens Sauternes (inklusive Barsac) er berømt for sine søde, ædelsøde hvidvine. Der produceres også lidt rosé i området.
De bedste slotte i Bordeaux blev klassificeret i 1855 (Grand Cru Classé fra 1. Cru til 5. Cru) for Médoc og Sauternes. Senere fik andre områder som Graves og Saint-Émilion deres egne klassifikationer. I Médoc findes også Cru Bourgeois-klassen, som ligger lige under Cru Classé. Château Margaux er et eksempel på en 1. Cru Classé i Médoc.
Rød Bordeaux er kendt for sin holdbarhed. Ved hjælp af nye teknologier i kælderen fremstiller mange producenter nu vine, der kan nydes allerede inden for 2-4 år, men som stadig har potentiale til at udvikle sig på flaske i 4-6 år for vine fra gode områder, og 8-10 år (eller længere) for de helt store Cru Classé-vine.
Tør hvid Bordeaux kan nydes ung, men de bedste fra Pessac-Léognan kan ofte gemmes. Sauternes er en rig, sød vin, som imponerer med sin frugt, når den er ung, men den lagrer også fremragende. Over tid vil sødmen udvikle sig til en kompleks eftersmag, selvom de fleste Sauternes bør nydes, før farven begynder at blive brunlig (maderisering).
Siden årtusindeskiftet har mange af regionens vingårde gennemlevet en transformation. Kældrene er blevet helt ‘up-to-date’ teknologisk set og i markerne har de taget nye metoder til sig. Mange producenter er begyndt at dele vinmarkerne op i mindre stykker, hvor jorden nøje bliver analyseret og druerne efterfølgende vinificeret separat for at få det unikke udtryk frem. Nogle producenter benytter sig af optiske sorteringsmaskiner i kælderen til finsortering af druerne med en laserskanner, der f.eks. kan sortere efter farve, form og størrelse.
Flere og flere regioner har fokus på økologi. I følge Bordeaux Magazine er 65% af vinfremstillingen i regionen certificeret, hvis ikke økologisk eller biodynamisk, så som minimum med en miljørigtig tilgang til vinfremstilling.