This website requires JavaScript.

Bordeaux

Det franske vinområdet Bordeaux ligger omkring byen af samme navn med omkring 500.000 indbyggere. Den brede appellation rummer vin fra druer dyrket overalt i distriktet, hvis de lever op til visse mindstekrav. De vigtigste druer er Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot. Vigtigste hvide druer er Sémillon, Sauvignon og Muscadelle. Det er det største område for kvalitetsvin i verden med ca. 115.000 hektar, der årligt leverer op mod 700 millioner flasker vin. Arealet med vin er større end Australiens samlede vinområde, omend Australien i reglen leverer mere vin grundet højere udbytte.
 
Floden Gironde deler området i to dele. På den højre bred er bl.a. Pomerol og St.Émilion, rødvine domineret af druen Merlot. På venstre bred på den vestlige side af Gironde findes Médoc og Graves. Her dominerer druen Cabernet Sauvignon, omend Merlot også er vigtig. Hjertet af Graves sælger vin såsom Pessac-Léognan, mens Médoc’s sydlige – og ofte bedste – del er Haut -Médoc, der omfatter de særlige Crus Margaux, Pauillac, St.Julien, St.Estèphe, samt Moulis og Listrac. Hvidvine laves af Semillon, Sauvignon og enkelte andre druer. Blandt de tørre er Graves (inkl. Pessac- Léognan) bedst kendt, mens Sauternes (inkl. Barsac) er den bedst kendte af de ædelsøde hvide. Der laves også lidt rosé.
 
De bedste slotte blev klassificeret i 1855 (Grand Cru Classé fra 1. Cru til 5.Cru) for Médoc og Sauternes. Andre områder fik en klassifikation senere, bl.a. Graves og Saint Émilion. Cru Bourgeois er klassen under Cru Classé i Médoc. Ch. Margaux, 1.Cru Classé Médoc.
 
Rød Bordeaux er generelt kendt for sin holdbarhed. I dag høstes senere end tidligere, så druerne har fået større modenhed og dermed mindre frugtsyre. Dvs. vinene kan drikkes tidligere, ofte efter kun 2-4 år. De har dog stadig god tannin, så de vil udvikle sig på flaske, ofte 4-6 år for vine fra gode områder, måske 8-10 år på flaske (dvs. 10-11 år fra høstår) for Cru Classé – måske endda længere.
Hvid tør Bordeaux kan nydes ung. Dog kan de bedste fra Pessac-Léognan ofte gemmes. Men spørg os først! Sauternes er ædelsød og rig. Den imponerer ung med sin frugt, men lagrer faktisk glimrende, og med tiden bliver sødmen til en fornem lang eftersmag. De fleste bør dog nydes, før farven på vinen bliver brunlig (maderisering).

Relaterede produkter

Frankrig

2017 Château Trottevielle, Saint Emilion

JamesSuckling 96 / 100
Robert Parker 94 / 100
895,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2019 Château Trotte Vieille, 1. Grand Cru Classé, Saint Emilion

Vinous 94 / 100
WineEnthusiast 96 / 100
795,00 kr. Pr. Stk.

2012 Ch. Larcis Ducasse, Grand Cru Classé, St. Emilion

Robert Parker 95 / 100
JamesSuckling 95 / 100

Frankrig

2012 Grand Corbin Despagne, Grand Cru Classé St. Émilion

eRobertParker 89 / 100
WineSpectator 88 / 100

Frankrig

2015 Grand Corbin, Grand Cru Classé St. Émilion

JamesSuckling 91 / 100
Decanter 88 / 100
350,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2019 Fleur Cardinale, St.Émilion, Grand Cru Classé

JamesSuckling 95 / 100
Robert Parker 93 / 100
550,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2018 Château Siran, Margaux

WineCellarInsider 93 / 100
Vinous 92 / 100
425,00 kr. Normalpris

Frankrig

2019 d'Yquem, Grand Premier Cru, Sauternes

Decanter 97 / 100
WineSpectator 97 / 100
3.995,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2005 Couhins Lurton, Cru Classé, Pessac-Léognan

eRobertParker 92 / 100
Gastro 93 / 100

Frankrig

2012 Château la Tour de Mons, Cru Bourgeois Supériore, Margaux

WineEnthusiast 92 / 100
350,00 kr. Pr. Stk.

USA

2016 Petite Sirah, Proprietor's Reserve, Dutcher Crossing

Robert Parker 90 / 100