Flot ambassadør for hvid
Bordeaux fra
Pessac-Léognan. Rig og kompleks, meget elegant og med en smuk finish. Farven er strålende og let gylden. Duften byder på aromaer af hvide frugter som fersken, lidt citrus og eksotiske frugter. Smagen er lang med noter af citron, grape og stikkelsbær kombineret med perfekt integreret egetræ. Servér til de federe fiskeretter, retter med lyst kød i cremet sauce og ostebord. Kan gemmes 10-15 år.
Druerne høstes i hånden ad flere omgange. De vinificeres i egefade, og vinen lagrer 10 måneder med gærresterne på eg, hvoraf 30% er ny eg.
Château La Louvière betyder "ulvenes tilholdssted": Passende i de store skovområder, der var fremherskende, da ejendommen første gang nævnes i et register fra 1310, hvor
Bordeaux var under engelsk herredømme. Det ligger i
Léognan, syd for Pessac, ca. 4 km. fra floden. Guilloche-familien, der havde slotte i over 200 år, er ansvarlige for dets betydelige
rolle som vinproducent allerede den gang.
Slottet overgik i 1620 til en munkeorden, som brugte deres ekspertise godt, indtil slottet blev konfiskeret efter revolutionen og solgt til den velhavende vinkøbmand Mareillac, der byggede det neo-klassicistiske slot.
Andre Lurton, der overtog i 1965, har restaureret det så minutiøst, at det nu er klassificeret som arkitektonisk monument. Både slot og marker var i så dårlig stand, da Lurton overtog, at det ikke er med i klassifikationen fra 1959. Der er nu godt 70 ha. i drift på grus og kalksten over dybtliggende ler - 58 ha. med blå druer: 45%
Cabernet Sauvignon og 55%
Merlot og 11 ha. med grønne druer: 96%
Sauvignon Blanc og 4% Semillon.
Pessac-Léognan er området lige syd for
Bordeaux by, som er en del af det 2,5x større "Graves", navngivet efter den grusede jordbund, der kendetegner området som helhed. Her produceres både rød- og hvidvin af høj klasse. I modsætning til det øvrige
Bordeauxområde er hvidvine her en vigtig del af områdets ry for kvalitet. Klimaet er en smule lunere i gennemsnit end i de nordligere områder, og store skovpartier giver læ, skygge og påvirker mikroklimaerne meget; nogle steder betydeligt, også mellem samme ejendoms forskellige marker.
Da de højest rangerende ejendomme er koncentreret her, arbejdede man længe på at få området udskilt fra Graves. De første slotte blev klassificeret i 1953, og
AOC Pessac-Léognac trådte i kraft i 1959 med 16 klassificerede slotte; nogle både for rød- og hvidvin. Området er formentlig, sammen med
Margaux, det område der først blev plantet med vin af romerne for 2000 år siden. Der er kilder til vinproduktion på slottene Carbonnieux, Pape Clement og La Louvière tilbage til 12-1300-tallet.
Antallet af slotte er drastisk reduceret det seneste hundrede år, hvor byen har bredt sig, men de slotte, der får de bedste priser for deres vine, har nyplantet så mange marker, at arealet alligevel er fordoblet de seneste 50 år til nu ca. 1200 ha; knapt ¾ med røde druer, resten med hvide.
De seneste 15-20 år er kvaliteten af hvidvinene øget meget. Man er blevet skarpere på præcise høsttidspunkter: balancen mellem modenhed og syreniveau, og har fået bedre teknik til at styre en kølig gæring stramt. Vinene er ikke billige, men sammenlignet med lignende kvaliteter i andre områder særdeles interessante og ret prisgunstige, og de bedste modner yndefuldt i mange år, enkelte i årtier.