Spanien
Bourgogne – rødvin
Pinot Noir er Bourgognes store rødvinsdrue. Druen giver elegante, aromatiske og komplekse vine; farven er lys i glasset. Som ung er smagen frisk og rund med masser af røde bær som jordbær, kirsebær og hindbær. Med alder bliver vinen mere kompleks med mørkere bær, champignon og krydderier. Druen stammer formentlig fra Bourgogne, og alle vinlande har forsøgt at lave Pinot Noir så god som her.
Druen kan dog være svær at lykkes med. Dens tynde skind gør den sart og udsat, og de bedste resultater opnås i kølige områder. Den trives specielt godt i jord af kalksten, som findes i Bourgogne. Her er det de mange små variationer i terroiret, der sammen med vinmagerens formåen, giver de helt unikke nuancer, der opleves i vinene fra Bourgogne.
Hjertet af Bourgogne er den berømte skråning Côte d’Or – ”den gyldne skråning” – der er delt i to med Côte de Nuits i nord og Côte de Beaune i syd. Côte de Nuits er hovedsageligt Pinot Noir territorie, og det er her, at vi finder de største og verdenskendte Bourgogne vine lavet på Pinot Noir.
En anden blå drue i Bourgogne er Gamay-druen. Det er hoveddruen i Beaujolais, som udgør den sydligste del af Bourgogne i Mâconnais, men den indgår også i vine længere nordpå i sammensætningen af vine, der sælges som Coteaux Bourguignon, Bourgogne Passe-Tout-Grain, foruden at den indgår i nogle Crémant de Bourgogne (mousserende vine). Gamay giver en lethed til vinene.