Cava
Spansk mousserende vin, lavet efter champagne -metoden.Cava er i dag kontrolleret D.O. (spansk for AOC ), som dækker ikke alene kerneområdet Katalonien , men en stor del af Spanien , hvor der laves mousserende vin. 95% laves dog i Penedès området, dog ofte af druer hentet i andre områder. Cava betyder på katalansk kælder . Den årlige produktion er godt 240 millioner flasker (ca. 80% af Champagnes produktion). Freixenet leverer alene mere end 75% af al cava, med Codorniu -som var pioner for cava i 1870erne- på 2. pladsen. Ialt 270 huse laver cava, hvoraf kun 18 leverer mere end 1 million fl/år. Hoveddruerne er Perellada, Macabeo og Xarel-lo , men andre druer tillades, f.eks. Chardonnay og til rosé også Cabernet , Pinot Noir og Garnacha . “Méthode Traditionelle” (Tradicional) kræver andengæring på flaske , hvor vinen skal lagre med bundfaldet mindst 9 måneder (mod 15 for Champagne). Reserva og Gran Reserva skal lagre på flaske -ikke nødvendigvis hele tiden med bundfald – hhv. 18 og 30 måneder.