Spanien
D.T.
Degorcement Tardif, dvs. sen degorgering (udtal: “Degorsjering”), en betegnelse der bruges i Champagne , især hos Jacquesson , om en vin, som er lagret på flaske med bundfald i en forlænget periode før degorgering, ofte 8-10 år. De mange år på flaske med bundfald ændrer Champagnen dramatisk. Vinen får en rigere aroma , større friskhed og længde ved den lange kontakt med bundfaldet -men virker også yngre i smag end vin lagret på flaske uden bundfald. Loven forlanger for Champagne minimum 12 måneder på flaske før degorgering, men gode huse lagrer i reglen vinen 2-3 år og ofte på flaske nogle måneder efter. For Vintage er kravene strengere, typisk mindst 2 år før degorgering, men gode huse lagrer vinen længere, ofte 5-6 år. Ved D.T. forstås vin, som typisk lagrer 8-10 år på flaske emd bundfald før degorgering og salg. Disse vine er ofte ganske kostbare. Jacquesson bruger betegnelsen D.T. -og var måske den første til at sælge denne type vin. Deres D.T. vine er dog ekstremt sjældne. Mere almindelig er Bollinger’s R.D. -står for “Recently Disgorged”). Andre lignende vine er Krug’s Collection og Veuve Clicquot’s Cave Privé.