Spanien
Dégorgement Tardif (D.T.)
Særlig Champagne, som lagres særligt længe på flaske før degorgering, ofte 8-10 år, hvor loven kræver blot ét år. Efter den alkoholiske gæring aftappes Champagne med lidt gær og rørsukkeer, som sætter en ny gæring i gang, der skaber det fine brus i flasken. Plus lidt bundfald. Loven kræver, at vinen lagrer med bundfaldet i mindst et år, men nogle Champagnehuse lagrer særligt gode vine længere på flaske før degorgering. Den langvarige kontakt med bundfaldet præger vinen -den får en renere og rigere aroma med stor dybde, en længere eftersmag og et finere brus med mrikroskopiske bobler. En vin af samme alder lagret traditionelt -uden bundfald- vil typisk være blødere og lettere, som helhed blødere. Ofte kan man med fordel lagre en D.T. på flaske yderlilgere 4-6 år efter den sene degorgering. D.T. betegnelsen bruges af champagnehuset Jacquesson, som skal have været pionér for denne type vin, som af og til lagres 15 år eller længere før degorgering. Lignende vin laves dog af andre firmaer -Veuve Clicquot sælger en “Cave Privé”, Bollinger kalder vinen R.D. (Retard Degorgement), Moët har Dom Pérignon “Oenoteque”, mens Krug og Bonnaire har en “Collection”. Se også D.T. og R.D.