Frankrig
Destillation
Destillation er adskillelse ved kogning af en vædske i sine grundbestanddele -for vins vedkommende destillerer man alkoholen ud af vinen -fjerner vandet ved destillation. Metoden har været kendt i umindelige tider, formentlig i Mesopotamien (det nuværende Irak) siden 2. årtusinde f.v.t. Den nuværende pot still fra Skotland er i funktion ekstremt tæt på den alambic , som blev opfundet i Persien (Iran) ca. 800 f.v.t! I den senere muslimske Verden blev processen brugt til at skabe parfumer -udtrække aroma af planter mv. Ordet Alambic, som bruges i Cognac og Armagnac kom til Europa fra arabisk: al-inbiq -som netop betyder “destillation”. Klassisk alambic, kun lidt ændret i 2000 år. Alambics som her hos Castelfort i Armagnac, laves som regel i kobber. I Armagnac destilleres kun én gang, men kun til 54-60 pct alkohol . I 1438 nævner man første gang “brændt vand” i Tyskland , men processen har formentlig været kendt længe før, ikke mindst af alkymisterne, der ville skabe eliksir eller skabe guld af metal. Faktisk kendte de gamle grækere processen længe før vor tidsregning, men kendskabet gik stort set tabt, indtil det blev genindført i Spanien af arabere. Den ældste brændevin i Europa er formentlig Armagnac, kendt siden 1100-tallet adskillige hundrede år før Cognac. I 1313 mente kardinal Vitor, at Armagnac havde 40 gavnlige egenskaber (noget, forskere fra Bordeaux er enige i). Cognac kom til i 1500-tallet, mens whisky -som også destilleres i alambic -blot kaldet pot still- fulgte hurtigt efter. Metoden er ganske enkel -det gælder om at fjerne vandet fra f.eks. vin: en vædske opvarmes, indtil den begynder at dampe (men ikke koge). Dampen stiger op i rør, som føres over i anden -i reglen mindre- beholder, hvor dampen fortættes til en -destilleret- vædske. TIl især Cognac og Malt Whisky destilleres to gange for at nå op til en alkoholprocent på 60-80 pct. I 1826 opfandt Robert Stein en ny måde at destillere på, som i dag kaldes kolonne destillation, patent still eller Coffey still. Her foregår destillationen i én omgang, og man kan nå op på 96 pct ren alkohol eller mere.