Frankrig
Eg
Eg bruges til gæring og/eller lagring af vin. Fadet er i reglen cylinder- eller tøndeformet og lavet af egetræ. Store egefade har været brugt i århundreder. Både til at gære vinen og til lagring. Men det store fad er ikke egent til transport. Derfor skabte man de små fade til transport af vinen -standardfadet er i Bordeaux en ” barrique ” på typisk 225 liter, som en mand uden store problemer kunne rulle hen til en vogn eller et skib! Siden opdagede man, at vinen ændrede sig ved lagring på disse små fade -og i dag har man nærmest glemt årsagen til, at man begyndte at bruge de små egefade! Ve at lagre vinen på dette relativt lille fad klares vinen naturligt langt hurtigere end på store fade, og vinen bliver stabil på en naturlig måde -vinen oxideres langsomt, modnes eller ældes. Farven bliver dybere, tanninerne bliver blødere og ved at bruge nyere fade får vinen en umiskendelig smag af ny eg, hvad mange finder indbydende. Både rødvin og hvidvin kan have gavn af lagring i små små egefade, men ofte er det kun hvid Chardonnay , der får ny eg. Chardonnay’s rene aroma intensisveres af eg, mens mange andre druesorter mister friskhed og aroma ved lagring i små egefade. De store egefade bruges stadig på manger slotte både til rødvin og hvidvin. Her sker iltningen langsommere, men stadig markant hurtigere end ved lagring på de hermetisk tætte tanke af rustfri stål eller cement.