Spanien
Eiswein
På dansk, ” Isvin “, betegnelse for vin af druer, som har fået lov at fryse til is på vinstokken. Denne vin er særligt Prädikat i Tyskland , hvor druerne først må plukkes, når temperaturen i druen er på minus 8 grader -derved er druerne stadig frosne, når de presses i kælderen. Druerne høstes typisk tidligt om morgernen sent i november, december eller endog i januar det følgende år (bl.a. i Vic-Bilh i Gascogne ). Når al vædsken i druen er frosset, er udbyttet ekstremt lavt -med koncentration af både sukker og syre . Vinen har ingen ” ædel råddenskab ” – Botrytis eller på tysk Edelfäule – men er med sit høje syreindhold både behagelig at nyde ung og samtidig har den næsten uendelig holdbarhed . Eiswein ses ofte i Østrig (især i Burgenland). Den er også en kostbar specialitet i Canada som “Ice wine” samt sjældnere som “Vin de Glace” i Alsace . Man kan efterligne processen med frysning af druerne kunstigt -“cryo-extraction” ses i Sauternes og er metode til at skabe Sauternes- men disse vine må ikke sælges som Eiswein. Foto: høst af Eiswein i Østrig december 2006. Uden frosne druer ingen Eiswein, som f.eks. årgang 2006. I 2007 viste termometret derimod det rette tal natten til den 19. december, hvorpå vinbønderne fik travlt med at få høsten i hus. At være Eiswein-producent er lidt af en satsning. Ud over, at man ikke er sikret høst hvert eneste år, så er det også – i snit – kun omkring 10% af alle de druer, som er reserveret til den søde vin, der ender i flaskerne. Både storm og regnvejr kan nå at ødelægge druerne. Og så er der fuglene, der ligeledes gør krav på deres andel af udbyttet.