Frankrig
Grand Cru
Grand Cru er fransk for “Stor vingård eller vinmark”, idet Cru er fransk for vinmark eller vingods. Grand Cru betyder dog noget forskelligt, alt efter hvor vinen kommer fra. I St.Émilion kan alle vine kaldes Grand Cru, blot de godkendes ved smagning samt opfylder visse mindstekrav. Må ikke forveksles med Grand Cru Classé , dvs. de klassificerede Grands Crus. I Alsace og Bourgogne er Grand Cru en liste over de bedste vinbjerge eller vinmarker. En Grand Cru Bourgogne har sin egen appellation controlée, som er specifik for denne mark, som kan være ganske lille (den mindste er på under én hektar ). Her kaldes de næstbedste vinmarker Premier Cru . I Champagne er Grand Cru betegnelsen på vin af druer fra 17 særligt udvalgte vinbyer, Grands Crus, bl.a. Avize, Ay , Bouzy og Cramant . Druer herfra anses for særligt fremragende og opnår den højeste pris af alle druer i Champagne, 100% (+ i reglen et tillæg ovenpå), mens vinen fra 1.Crus, de næstbedste byer, opnår 90-99% alt efter vinbyens anseelse. “Cru” er fransk for en vinmark eller vingods, og de bedste har historisk -med større eller mindre ret- kaldt sig “Grand Cru”. Andre fransk-talende lande bruger også betegnelsen, bl.a. Schweiz og Luxembourg, men kravene er dog markant mindre strenge.