Spanien
Icewine
På dansk, ” Isvin “, betegnelse for vin af druer, som har fået lov at fryse til is på vinstokken. Som ” Eiswein ” er vinen særligt Prädikat i Tyskland , hvor druerne først må plukkes, når temperaturen i druen er på minus 8 grader -derved er druerne stadig frosne, når de presses i kælderen. Druerne høstes typisk tidligt om morgernen sent i november, december eller endog i januar det følgende år. Når al vædsken i druen er frosset, er udbyttet ekstremt lavt -med koncentration af både sukker og syre . Vinen har ingen ” ædel råddenskab ” – Botrytis eller på tysk Edelfäule – men er med sit høje syreindhold både behagelig at nyde ung og samtidig har den næsten uendelig holdbarhed . Eiswein ses især i Tyskland og Østrig (især i Burgenland), men er også en kostbar specialitet i Canada samt sjældnere i New York state samt som “Vin de Glace” i Alsace . Man kan efterligne processen med frysning af druerne kunstigt -“cryo-extraction” ses i Sauternes og er metode til at skabe Sauternes- men disse vine må ikke sælges som Eiswein. Foto: høst af Eiswein i Østrig december 2006.